Illustratör: Sofia Falkenhem

Årets adventsbok är här!

I år gick hedersuppdraget att skapa den efterlängtade högläsningsboken i 24 kapitel till författaren Mats Strandberg och illustratören Sofia Falkenhem.

fredag 18 oktober 2019

För åttonde året i rad ger Rabén & Sjögren ut en adventsbok med två av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer. Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem är en färgsprakande, actionfylld och samtidigt stämningsfull berättelse om vänskap, hemlängtan och konsten att lära sig skilja sagor från sanning. Boken utspelar sig i samma universum som böckerna om Monstret Frank, som just nu spelas som musikal på Junibacken.

I boken möter vi Ken Taur, en kentaur som varit kidnappad av en ond clown och tvingad att uppträda på hans cirkus. Det är den första december och den första snön har just börjat falla. Ken galopperar mot kentaurernas hemliga rike, gömt under Nordpolens is och snö. Han har varit borta från sin familj länge, och han tänker inte fira en enda jul till utan dem. Men det är bråttom och vägen hem är lång och farlig. Han hamnar förstås i massor av äventyr, och det största äventyret av alla är att han måste rädda julen. Tomten har blivit kidnappad, och alla julklapparna är stulna!

– Jag ville skriva om Ken Taur från Monstret Frank-världen, och hans färd hem till kentaurernas hemliga rike, berättar Mats Strandberg. Det blev en road movie i full galopp. Och vad passar bättre som mål än att komma hem till julafton?

Ska Ken Taur hinna hem och fira jul med familjen? Och hinner han frita den kidnappade tomten först? Hjälp på vägen får han av flera kända sagofigurer, som visar sig ha helt andra egenskaper än dem vi har hört om och trott på ...

– Ken träffar en prinsessa som låtit stora törnrosbuskar växa upp runt slottet, för att någon himla prins kom och pussade på henne när hon låg och sov. Och en häxa, som är hemlös och hatar barn för att ett par onda syskon åt upp hennes pepparkakshus. Och en varg, som blivit anklagad för mordet på sin bästa vän. Det visar sig att sanningen inte alltid är som i sagorna.

– Julsagan ska i första hand vara rolig och spännande, men det blev snabbt tydligt för mig att historien passade bra för att lyfta ett ämne som jag tycker är viktigt, förklarar Mats. Sagans form passar faktiskt extremt bra för källkritik. Vem ligger bakom de påhittade historierna? Vem tjänar på dem? Hur kan man få folk att tro på sanningen istället?

Illustratören Sofia Falkenhem, som har fått ta ut svängarna i färg den här gången, har skapat bilder som liknar färggranna smällkarameller. 

– Mats har skrivit en bok som brakar på i rent halsbrytande tempo, där den mest sansade figuren är den som tänker vandra till Nordpolen. Jag var ju tvungen att matcha det med en modig färgläggning för både julmys och midvintermörker, säger Sofia. 

Med Den helt sanna julsagan om Kentauren som ville komma hem har Mats Strandberg och Sofia Falkenhem skapat klassisk julstämning på nytt sätt. Med högt tempo, cliffhangers och en väldigt aktuell twist. Det är sorgligt och roligt – och lika underhållande för hela familjen som en Pixar-film.

189 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår