Illustration: Karl Johnsson

Imperiets arvingar: Ett rymdepos i världsklass

Spänn fast säkerhetsbältet, för nu är det dags för en storslagen rymdresa! Den tar avstamp i en mammas försvinnande i Uppsala, men snart befinner sig huvudpersonerna långt ute i rymden och jagar märkliga varelser.

fredag 27 mars 2020

Alice och Elias bor med sina föräldrar i ett villaområde utanför Uppsala. De lever ett liv som liknar alla andras. Men en kväll försvinner mamma, och pappa blir tagen av polisen, misstänkt för att vara inblandad. Alice och Elias beger sig ut i Lunsenskogen för att leta efter mamma, men de hittar någonting helt annat. För där befinner sig även Brock, en azkalor från rymdskeppet Stillheten, ute på uppdrag för att rädda en förlorad besättningsman. Det ska snart visa sig att Brock och syskonen har en gemensam fiende ...

Så börjar science-fiction-serien Imperiets arvingar. Ett rymdepos för mellanstadieåldern med fartfyllda äventyr och skrämmande möten som rymmer både färgsprakande underverk och dunkla mysterier. Berättelsen om Alices och Elias resa ut i rymden är kort och gott storslagen.

Eftersom böckerna ger ett starkt “vill läsa mer-sug” kommer del ett och två i serien ut samtidigt. Imperiets arvingar 1: Bortförda och Imperiets arvingar 2: Järnrosen utkommer den 27 mars.

Kapitlen är korta och lättlästa med mycket dialog, och böckerna är fylld av häftiga fyrfärgsbilder.

Bakom serien ligger Oskar Källner och Karl Johnsson – båda välkända inom fantastiksverige.

– Vi var varandras fans i flera år, säger Karl Johnsson. Vi träffades på en Swecon-mässa för tre år sedan. Oskar kom fram till mig för att berätta att han gillade min debutserie Mara från Ulthar och vi pratade en lång stund. Det slutade med att han gav mig en av sina novellsamlingar, som är bland den bästa svenska fantastik jag har läst.

Så när Oskar skickade manus till första delen av Imperiets arvingar stuvade Karl, som vanligtvis är en fullbokad serietecknare, om i kalendern för att kunna arbeta med böckerna.

– Jag blev inspirerad av Pax-seriens struktur och tempo med mycket action och illustrationer, säger Oskar Källner. Fast jag ville göra en helt annat typ av berättelse. Genom att förlägga handlingen till rymden kan man verkligen låta fantasin skapa oerhörda och fantastiska saker, samtidigt som man får en möjlighet att diskutera många ämnen som är aktuella här på jorden, men genom en annan lins.

Just nu finns det tre färdigskrivna manus där Imperiets arvingar 3 utkommer i höst, men Oskar och Karl har skissat på ett upplägg med tio böcker. Och bokrättigheterna har redan sålts till Norge, Danmark och Finland. Antagligen för att serien så uppenbart är sprungen ur duons egen passion, och passion känner folk igen över alla gränser.

Under arbetets gång har duon haft en kreativ process med långa Messenger-trådar där de postar klipp från japanska tecknade filmer, tv-spel och gamla bokomslag.

– Ett tydligt exempel på hur vi samverkar är att Karl tyckte att en vägg hemma hos Alice och Elias var lite tom, varför han hängde upp en elgitarr. Det gav upphov till en helt ny backstory om pappan som nästan-rockstjärna, vilket kommer att spela roll senare i serien, säger Oskar Källner.

– Vi testar olika varianter och designer, och hittar gemensamt fram till bilder och texter vi är nöjda med. Ibland går det fort, och ibland tar det längre tid. Det känns som om jag har hittat en bror, säger Karl Johnsson.

149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2020
149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår