Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Jenny Jägerfeld får Expressens Heffaklumpen

Mottagarna av Expressens kulturpriser har tillkännagivits och årets pristagare av Expressens barn- och ungdomskulturpris Heffaklumpen 2019 är författaren Jenny Jägerfeld. 

tisdag 18 februari 2020

Jenny Jägerfeld är psykolog och författare. Hon debuterade 2006 med Hål i huvudet och vann Augustpriset 2010 för Här ligger jag och blöder. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern: Brorsan är kung!Comedy Queen och Mitt storslagna liv. 

Juryns motivering lyder:

I osviklig kontakt med allt som pågår i unga hjärnor matar hon rörande, roligt och ständigt ifrågasättande sina bokslukare med nya berättelser och nya uppslag. Inget ämne är för svårt och ingenting blir nånsin tråkigt. 

I Jenny Jägerfelds prosa ryms kroppen, själen och allt runtomkring.

Heffaklumpen 2019 för framstående barn-och ungkultur går till Jenny Jägerfeld.

– Det känns helt magiskt och underbart!, säger Jenny Jägerfeld. Särskilt med tanke på vilka giganter som fått priset innan: Ilon Wikland, Pija Lindenbaum, Ulf Stark, Peter Pohl, Sven Nordqvist, Barbro Lindgren, Lennart Hellsing, Jan Lööf, Maria Gripe, för att bara nämna några. Somliga var mina idoler redan som barn, andra lite senare, när jag hunnit bli vuxen. De har betytt så mycket både förr och nu. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på att mina böcker också kan betyda något för andra läsare där ute. 

Expressens Heffaklumpen är ett årligt pris för barn- och ungdomskultur som delas ut av kulturredaktionen. Priset instiftades 1966 och består av en statyett som skapas varje år av konstnären Stina Opitz. Namnet Heffaklump är hämtat ur A.A. Milnes bok om Nalle Puh. 

Juryn består av Gunilla Brodrej, Dan Hallemar, Hanna Höglund, Sven Olov Karlsson och Margareta Sörenson.

139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
132 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
166 kr Bok - Flexband
Utgiven: juni 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår