Foto: Tom Wall

Ny bok i den hyllade serien Spöksystrar!

Spöke i fara är den nionde delen i den populära serien Spöksystrar. Mysrys för lågstadiet av superduon Mårten Melin och Hanna Granlund!

tisdag 14 april 2020

En dag kommer Maj inte till skolan. Märkligt, ett spöke blir väl aldrig sjukt?

Nila och Oliver går för att leta efter Maj. De hittar henne lutad mot en gravsten, alldeles blek och svag. Något verkar göra alla spöken på kyrkogården sjuka – dödssjuka ...

Spöke i fara är den nionde delen i den lagom läskiga serien Spöksystrar och den här gången är det en lite allvarligare bok. 

– Maj är faktiskt sjuk – dödssjuk – och riskerar att försvinna helt om saker inte ställs till rätta, berättar Mårten Melin. Och så händer en sak som aldrig hänt i Spöksystrar innan, och det är att någon dör. Det var lite av en balansgång att göra det på rätt sätt, så det inte blev för otäckt. Jag tror jag lyckades, för även om en människa dör behöver den inte försvinna från jordens yta. Inte i Spöksystrar i alla fall.

Böckerna om Maj och Nila har på kort tid gått till att bli Mårten Melins mest kända böcker. Varför har de blivit sådana favoriter hos lågstadiebarnen?

– Jag tror blandningen mellan det vardagliga och det övernaturliga är förklaringen – läsaren känner igen sig, men vet samtidigt aldrig riktigt vad som kan hända på nästa sida. Ja, och så har vi ju Hanna Granlunds bilder som bjuder på fantastiska minspel och en stor detaljrikedom.

– Formatet är också bra, fortsätter Mårten. Böckerna hör inte till de allra enklaste att läsa, men med så många bilder känns de nog ofta inte alltför jobbiga att läsa om man inte är så van. Och det är tillräckligt mycket text för att de ska funka bra som högläsning också – eller som ljudböcker i Vanna Rosenbergs fina inläsningar.

I höst kommer den tionde delen i serien, och då kommer det att handla om hästar.

– Spökhästen inspirerades av en läsare i Finland som skrev ett så fint brev till Hanna och mig. Och 2021 kommer bok 11 och 12. Det vet jag att många är glada för. Inte minst jag!


Psst! Du vet väl om att det finns en lärarhandledning till de fyra första delarna i serien att ladda ner helt gratis HÄR! Dessutom finns ett läsbingo att ladda ner HÄR samt två fina affischer i A3-format som kan laddas ner HÄR och HÄR

109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.