Fotograf: Gabriel Liljevall

Vasaskeppet i centrum i ny ungdomsbok

Skådespelaren och författaren Johanna Wilson har skrivit en berättelse som tar avstamp i ett nutida Stockholm, men förgrenar sig ända tillbaka till 1600-talet när skeppet Vasa byggdes.

tisdag 16 juni 2020

Drömmarnas skepp handlar om Jossan som är uppvuxen på en husbåt. Hennes pappa arbetade på Statens maritima museum på Skeppsholmen i Stockholm och båtar och sjöfart har alltid varit en stor del av familjens liv. Nu är pappan död, och Jossan och hennes mamma måste flytta från båten; det är bara anställda som har rätt till kajplatserna på Skeppsholmen. Men Jossan tänker inte ge sig utan strid, husbåten Vivan har alltid varit hennes hem. Jossan och hennes pappa delade ett stort intresse för Vasaskeppet, och efter pappans död nystas en historia från 1600-talet upp, en historia som har stor betydelse även i dag. Vi får följa dagens Jossan och dåtidens Josefina, deras historier löper sida vid sida och flätas sedan samman.

– Vasas skeppsbyggmästare Henrik Hybertsson dog mitt under byggandet av Vasaskeppet – och i min historia försöker hans dotter Josefina handskas med sorgen efter en far som alltid trott på henne, samtidigt som hon måste hantera vetskapen om att Sveriges nya regalskepp är feldimensionerat. Det blir en rejäl utmaning.

Johanna Wilson har hämtat mycket inspiration ur sin egen uppväxt som också präglats av båtliv. Hennes pappa byggde familjens första båt när hon föddes och det bästa hon visste som barn var att ligga i förpiken, höra vågornas kluckande och läsa. Parallellt med skrivandet om skeppsbyggardöttrarna Josefina Hybertson och den nutida Jossan gav Johanna Wilson sig på sin egen båtutmaning, köpte en gammal ombyggd pråm och flyttade in i tillsammans med sin familj.

– De sista kapitlen i Drömmarnas skepp skrev jag sittandes, precis som Jossan i historien, på en husbåt i Stockholms innerstad. Jag har samma utsikt som omslaget på boken!

154 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår