Nathalie Ruejas Jonson tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet

Foto av :

Fotograf: Eva Whitebrook

Publicerad:

2020-06-05

Årets Hellsing-stipendiat, Nathalie Ruejas Jonson, får ta emot Sveriges första och största bilderboksstipendium som utdelas till en bilderboksskapare som verkar i Lennart Hellsings anda.

Nathalie Ruejas Jonson, född 1986, är verksam som illustratör och grafisk formgivare, utbildad på Konstfack.

Hon tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet med motiveringen:

Nathalie Ruejas Jonsons bilder utstrålar styrka och kraft. Ofta i en dov färgskala, men aldrig mörka eller avståndstagande, utan snarare modiga och nyskapande. I Nathalie Ruejas Jonsons bilderböcker skildras barnets blick på världen, stora och starka känslor är alltid närvarande, oavsett om det handlar om utanförskap, kärlek, ilska eller frustrationen i att inte vilja gå och lägga sig. Här finns ett ifrågasättande av givna perspektiv, en spänning och en detaljrikedom som väcker nyfikenhet och en vilja till fördjupning. Det här är ett bilderboksskapande och konstnärskap som vi vill följa, uppmuntra och se mer av.

– När Moa Brunnberg ringde mig och började prata om det här stipendiet trodde jag hon skulle fråga om jag kunde rita diplomet till den som faktiskt skulle få det, för jag hade inte en tanke på att det kunde vara jag, säger Nathalie Ruejas Jonson. Varför liksom, jag är ju precis i början av mitt bilderboksskapande och det finns så många mer etablerade författare och illustratörer som åstadkommit så mycket? Men nu när jag har smält det lite så ser jag det som en fantastisk uppmuntran om att jag ska göra mer, vilket såklart har gett mig en stor dos självförtroende och förhoppning om att jag kanske kan göra det här ändå! Och självklart har det gett mig en förbättrad ekonomisk förutsättning att fortsätta göra bilderböcker, det är jag enormt tacksam över.

Om Lennart Hellsing-stipendiet

Det största stipendiet till en bilderboksskapare i landet. 100 000 kronor ska delas ut årligen från och med i år.

Stipendiet inrättades på Lennart Hellsings 100-årsdag 2019 och utdelas för första gången på hans födelsedag den 5 juni 2020. Stipendiet är en stor satsning av Rabén & Sjögren som förlag för att stötta lovande bilderboksskapare i början av karriären, när det ofta är som svårast att hålla sig flytande. Upphovspersonen ska vara utgiven på Rabén & Sjögren, men kan även ha gett ut/ge ut böcker på andra förlag. Mottagaren kan vara illustratör eller författare, eller någon som både skriver och illustrerar. Stipendiet är tänkt att uppmuntra den som på något vis arbetar i Hellsings anda. Det kan till exempel handla om modig och egensinnig bildkonst, poetisk lyskraft, språklig förnyelse och/eller en genomtänkt estetik. Stipendiet ska bidra till fortsatt utveckling och skapande samt möjliggöra framtida projekt. Med Hellsing-stipendiet vill Rabén & Sjögren både hylla Lennart Hellsing och lyfta bilderboken som konstform. Det övergripande målet är att höja intresset och statusen för bilderboken i stort.

– Rabén & Sjögren har en lång fin tradition av att våga och tänka nytt inom utgivningen av bilderböcker, säger Ann Sköld, förlagschef. Vi vill öka intresset för den nydanande bilderboken där Lennart Hellsing var en förebild, som gärna valde illustratörer som inte var de gängse eller de enklaste men däremot egensinniga och, sett så här i backspegeln, bestående. Kan vi också få fler att intressera sig för, diskutera och recensera bilderböcker är det mycket värt.

Om Lennart Hellsing

Lennart Hellsing (1919–2015) är, vid sidan om Astrid Lindgren, en av våra mest älskade och firade barnboksförfattare. Hans avtryck på svensk barnlitteratur kan knappast överskattas. Hellsing såg värdet i spännande konst och litteratur för barn och ville att hans egna verk skulle fungera som en katalysator för barnens egen kreativitet. Hans lek med språket, vilja till förnyelse och samarbeten med intressanta illustratörer har påverkat generationer läsare och bilderboksskapare. Lennart Hellsing var inte bara en fantastisk författare; han arbetade också outtröttligt för att stärka barnbokens ställning i samhället i stort, bland annat genom skapandet av Svenska barnboksinstitutet.

Relaterade artiklar

Varmt och kärleksfullt om vänskap och sorg

Elis har annorlunda bästisar – han är helst med granntanterna. Mina tantkompisar av Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson är en ömsint berättelse om vänskap över generationsgränserna, som går rakt in i hjärtat.