Illustratör: Maria Andersson Keusseyan

Vårt lilla landslag dribblar vidare!

Nu kommer den tredje boken i Mats Wänblads serie Vårt lilla landslag – om fotboll, kompisar och laganda! I den här berättelsen uppstår frågan om det är så kul att storsatsa – egentligen?

fredag 31 juli 2020

Storvikens SK, ortens stora idrottsklubb ska ordna fotbollsdag för barn som vill börja spela fotboll. Samtidigt funderar Emi och Ficke på hur Lilla landslaget ska kunna ordna nya matcher. Tänk om de kunde bli en del av stora klubben, men ändå behålla kontrollen över laget (för de tänker minsann inte låta några vuxna bestämma över viktiga saker) …

Boken handlar om på vems villkor barn ska idrotta. Men också om tidigare ärkefienden Jusse som plötsligt står utan lag – ska han få vara med i Lilla landslaget, han som alltid vill göra alla mål själv? Inte kan väl han passa in i deras sköna gäng?

– Men som blyga Frida säger: ”Man kan väl inte ha ett lag där alla passar in … utom vissa. Det blir ju jättekonstigt.”, säger författaren Mats Wänblad.

Vårt lilla landslag kämpar kort och gott vidare i Vårt lilla landslag och stora klubben, den tredje boken i serien, som tagits fram i samarbete med Svenska Fotbollförbundet.

– Ett fotbollslag är på många sätt perfekt för att tvinga fram en historia. Man har en massa olika viljor som måste samarbeta för att nå ett tydligt och enkelt mål –bokstavligt också. Det räcker med att peta en aning på förutsättningarna, skapa ett aldrig så litet problem, så är dramatiken igång, säger Mats Wänblad och fortsätter:

– Jag ville skapa ett lag som drivs och fungerar på barnens egna villkor, med Emi och Ficke som motorer. Den ende vuxne som släpps in är fotbollsentusiasten Milan vars roll begränsar sig till att bära tunga saker, se vuxen ut så att andra tror att det han som har ansvaret och att heja på alla – även motståndarna.

Böckerna har högt tempo och det märks tydligt att både författaren Mats Wänblad och illustratören Maria Andersson Keusseyan har ett brinnande fotbollsintresse.

– Marias bilder lyfter texten till en ny nivå. Samtidigt som de förstärker känslorna – för alla berättelser handlar i grunden om känslor– skapar de en lekfull stämning som passar laget perfekt.

Vårt lilla landslag och stora klubben ges också ut som ljudbok i samband med boksläppet. Läser gör Jonas Karlsson. De tidigare delarna i serien finns som ljudbok sedan i somras.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
99 kr Bok - Danskt band
Utgiven: april 2020
100 kr Merch - Sällskapsspel
Utgiven: april 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår