Illustratör: Hanna Granlund

Känslosamt i tionde boken om spöksystrarna

I Spökhästen möter vi Ramona som sörjer att hennes älskade häst har dött utan att hon fick möjlighet att säga hej då. En känslosam bok om att sörja och försöka gå vidare.

onsdag 19 augusti 2020

De lagom läskiga böckerna om Nila och spöket Maj har snabbt blivit favoriter hos lågstadiebarnen. Spökhästen är den tionde delen i serien av superduon Mårten Melin och Hanna Granlund.

– Om jag ska säga något specifikt om tecknandet av Spökhästen så måste jag berätta att jag alltid tycker att Spöksystrar-böckerna är roliga att illustrera, men att det här var något speciellt, säger Hanna Grandlund. Jag tror att jag känner extra starkt för just den här historien och kanske är det hela lite fånigt, men jag fick ta gråtpaus ibland när jag ritade vissa av bilderna. Allt är ju sådär sorgligt och lyckligt på samma gång!

Den första boken i succéserien släpptes för bara fyra åt sedan. 

– Vi ville ge nybörjarläsarna en första kapitelbok som inte fick vara för svår – något riktigt bra att läsa och som verkligen skulle skapa läslust och glädje hos dem som just vuxit ur lättläst. När Mårten kom med första delarna till Spöksystrar kändes det som om vi var på rätt spår, och när vi sen hittade Hanna, som med sina illustrationer gav liv åt Maj och Nila, kändes det som om vi verkligen hade hittat rätt. Spöksystrar är precis de små pärlor som vi drömde om att skapa, säger seriens förläggare Sofia Hahr.

– Tio böcker på fyra år! Och det är min första hästbok ... det är stort! Vi fick idén i brev från Maj i Finland som ritade en spökhäst till oss i sitt fina brev där hon bjöd in mig och Hanna på semla och kaffe i Helsingfors! Boken är dedikerad till henne, berättar Mårten Melin.

Hela serien finns även inläst som ljudbok med Vanna Rosenberg.

Ur BTJ:s recension av Spökhästen:
”Det är en fantasifull vardagsnära berättelse med mycket empati, där barnen är kapabla till att lösa sina egna problem. Hanna Granlunds rikliga illustrering är ett stöd i läsförståelsen, men skapar också spänning och värme. Helhetsbetyg: 5 av 5” 


TIPS! Nu finns två fina affischer i A3-format finns att ladda ner här och här!


Tidigare delar i serien:
Flickan på kyrkogården
Ett spöke i klassen
Ett spöke sover över
Den fruktansvärda hämnden
Spöktivolit
Det förhäxade huset
Ett spöke fyller år
Spöke på djupt vatten
Spöke i fara

109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår