Fotograf: Kajsa Göransson

Omåttligt populära Sommarskuggan busar i ny bok

Den första boken om den populära SVT-karaktären Sommarskuggan blev en av 2019 års stora läsarsuccéer – och nu är det dags för en efterlängtad uppföljare. Den här gången dyker alla barns favoritskurk upp på ett födelsedagskalas.

måndag 21 september 2020

Sommarskuggan är en av SVT:s absolut populäraste karaktärer. Förra året utkom den första boken om den populäre tv-skurken, en bok som blev en enorm succé (bland annat var den 2019 års mest sålda barnbok på Adlibris). Nu kommer ÄNTLIGEN uppföljaren: Sommarskuggan och kalasbuset, ett klurigt och mysrysligt äventyr skrivet av Tina Mackic, som till vardags skriver tv-manus om – just det, Sommarskuggan.

– Karaktären skulle egentligen bara finnas en sommar, men barnen gick verkligen igång på skurken. Så tack vare barnens engagemang fick Sommarskuggan fortsätta leva – och intresset har bara ökat. Sommarlov var det program som gick bäst online på SVT i somras, säger Tina Mackic.

Hon tror att lockelsen kring Sommarskuggan ligger i att figuren är mystisk och oberäknelig – men samtidigt ganska ofarlig.

– Sommarskuggan kommer aldrig hem till dig och i dräkten finns alltid en snäll person. De yngre barnen gillar busen och de äldre detektivarbetet: att lösa mysteriet kring vem som finns i dräkten.

I den nya boken Sommarskuggan och kalasbuset sitter Lykke och Isak i staden med utsikt över Danmark. De har läst en ramsa för att locka fram Sommarskuggan. Tänk vad kul det skulle vara om superbusaren dök upp på Isaks kalas i leklandet! Det är åtminstone vad barnen tror…

– Jag har länge velat göra en berättelse som utspelar sig på ett kalas, säger Tina Mackic. Dels för att jag vet att många barn redan har kalas med sommarkskugge-tema, dels för att ett lekland är en spännande plats i sig. Vad händer om man kombinerar en lång tunnelrutschbana med skuggslem, till exempel? Det tror jag många läsare kommer att tycka om!

Illustrationerna till böckerna om Sommarskuggan görs av Johanna Arpiainen.

– Jag älskar Johannas stil och hennes illustrationer, säger Tina Mackic. De förhöjer verkligen berättelsen. De är varma, knasiga och framför allt detaljrika. Det gäller att titta noga efter olika saker… som ledtrådar till exempel.

Sommarskuggan och kalasbuset kommer även som ljudbok, inläst av Angelika Prick, skådespelare och förste skuggjägare.

Vid sidan av Sommarskuggan och kalasbuset utkommer dessutom den fullmatade aktivitetsboken Sommarskuggan. Skuggpyssel i skuggornas värld där vi i färgrika serieberättelser får ta del av Skuggornas historia. Hur började allt? Var kom Sommarskuggan ifrån och vad startade busandet? Här får vi också möta Vinterskuggan och läsa hur hon blev fulländad. I boken finns även roliga pyssel, Sommarskuggans bästa bustips, hur du gör eget skuggslem, skriver hemliga meddelanden, ritar egna skuggor från Skuggornas dal och mycket mer.

99 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020
89 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår