Fotograf: Nille Leander

Stark debut om när kärleken skadar och läker

Emma Rävås debuterar med en stark berättelse om att vara i en destruktiv relation, att ta sig ur den och våga lita på kärleken igen. Det är en mörk berättelse som griper tag. Trots mörker, manipulerande partners, psykiskt och fysiskt våld finns en värme och kärlek som följeslagare genom berättelsen. För kärlek kan komma från många håll och när den är som den ska, skadar den inte, den läker.

torsdag 17 september 2020

När sextonåriga Andrea träffar den tre år äldre Hedvig slår förälskelsen till bortom all kontroll. Hedvig är rolig, snygg och bekräftar Andrea på alla vis, och det finns ingen Andrea hellre vill vara med. Med Hedvig är det lätt att skolka från skolan för en pizzadag i sängen, att inte höra av sig till sin bästa vän och supa sig redlös. Andrea och Hedvig är för alltid. Det gäller bara att hålla Hedvig på gott humör och parera allt som kan trigga hennes misstänksamhet.

Genom boken löper två olika tidsplan, ett nu och ett då. Vi får följa Andrea efter, när hon inte kan ta sig ur sängen och innan precis när den himlastormande kärleken slår till.

Jag händer jämt är Emma Rävås debut och hon började skriva boken när hon gick på Lunds Universitets författarskola.

– Boken kom till och skrevs till största del när jag gick där. Där fick jag fantastisk handledning och lära mig att jo, till och med jag har en skrivprocess, även om den ofta innebär att jag inte skriver ett enda ord på flera månader. Jag rekommenderar verkligen alla som vill skriva att söka någon form av skrivutbildning, för att befinna mig i en skrivande miljö, med andra som ville samma sak som jag, är det bästa som hänt mig, berättar Emma.

Boken behandlar många olika typer av kärlek och visar att en familj kan se ut på många olika sätt. Särskilt den djupa relationen mellan systrarna lyser igenom med värme.

Var det viktigt för dig att visa att kärlek kan se så olika ut?

– Målet var hela tiden att skriva en bok utifrån premissen ”psykisk misshandel i lesbisk relation”. Jag byggde alltså både karaktärer och handling efter just det. När jag började visste jag inte hur stor del av boken som skulle komma att handla om systerrelationen eller den nya kärleken och vad som händer när man vågar försöka älska igen. Dock är jag väldigt glad att det blev så, för nu fick boken utforska många olika typer av kärlek. Även om just den lesbiska litteraturen är väldigt viktig för mig vill jag alltid väva in så många komplicerade och intressanta relationer som jag kan.

Du har skrivit en bok med ett starkt tema, vem skulle du önska läste boken?

– Det finns många som jag vill ska läsa den här boken. Tonåringen som ifrågasätter sin sexualitet eller som undrar om relationen hen är i just nu är särskilt hälsosam. Föräldern som undrar vad deras barn kan råka ut för. Den unga vuxna som gett upp på relationer och undrar om det finns en chans för dem också (det finns det alltid!). Personer oavsett ålder som vill läsa en jobbig, sorglig och rolig bok.

143 kr Bok - Flexband
Utgiven: september 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.