Illustratör: Marit Törnqvist

Bilderbokspärla av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist i nyutgåva!

När Johan fick en liten kalv är en berättelse om medkänsla och empati. Astrid Lindgren tar oss tillbaka till den småländska torparvardagen och de vackra bilderna av Marit Törnqvist fångar stämningsfullt människor, djur och miljöer. Det var Marits debutbok och början på ett långt samarbete med Astrid Lindgren.

fredag 16 oktober 2020

Den lilla torparpojken Johan och hans familj har mist sin enda ko, Embla. Johan står på farstubron och tänker på det förfärliga som hänt när Bäckhultarns släde far förbi ute på vägen. Inte vet Johan då att Bäckhultarn mot kvällen kommer att fara samma väg tillbaka och tappa något i diket, något som kanske kan lindra sorgen efter Embla. 

Astrid Lindgren kan, som ingen annan, skildra känslan av sorg och av glädje.

Marit Törnqvist är uppvuxen i Holland, men somrarna tillbringade hon på familjens gård i Småland. Hon kom redan som ung i kontakt med Astrid Lindgren eftersom hennes mor, Rita Törnqvist-Verschuur, översatte Astrids böcker till nederländska. 

Som nyutexaminerad konststudent från holländska Gerrit Rietveldakademin fick Marit möjlighet att illustrera denna berättelse av Astrid Lindgren. Året var 1989 och tack vare samarbetet med Astrid fick debutanten hela världspressen över sig, bara 24 år gammal.

Boken (som tidigare hette När Bäckhultarn for till stan) sålde hela 30 000 exemplar på mindre än en månad. Berättelsen utkom första gången 1951 i antologin "En bil kommer lastad". Det här är den efterlängtade nyutgåvan av bilderboken från 1989.

– Vad jag ritade i den boken var min längtan till Sverige. Jag tror vi hade gemensamt att längta till den småländska naturen, säger Marit Törnqvist.

137 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår