Fotograf: Magnus Liam Nilsson

Gastar i Göteborg till stadens alla tredjeklassare

Nästa vecka får alla tredjeklassare i Göteborg boken Gastar i Göteborg i present av staden och stadens bibliotek. 

torsdag 05 november 2020

För nittonde året i rad finansierar Göteborgs Stads Kulturnämnd och Statens Kulturråd bokgåvan som 6 200 barn får möjlighet att läsa samtidigt. Årets bok är Gastar i Göteborg av författaren Martin Olczak och illustratören Anna Sandler, som är den första delen i serien Legenden om Jack.

Jack, som trodde att han var föräldralös, har återförenats med sin familj och nu har han fått en högt älskad lillasyster. Men det är något mystiskt med lillasysters födelsemärke. Det ser precis ut som en sjua men nästa morgon när de vaknar ser det istället ut som en sexa! Kan det röra sig om svart magi? Det finns bara en sak att göra: hela familjen och vätten Rurik packar in sig i bilen och beger sig till Göteborg och spökhotellet Gasten på Liseberg. Där finns någon som kanske kan hjälpa dem ...

Boken delas ut under nationella barnboksveckan och just den här upplagan har tryckts upp speciellt för barnen i Göteborg med en egen hälsning från staden. Kulturnämnden vill genom gåvan ”betona bokens betydelse för barns möjlighet att utveckla sin fantasi och sin språkförmåga, vilket är nödvändiga färdigheter för att kunna hävda sina åsikter och rättigheter”.

– Det känns väldigt roligt att alla barn i årskurs tre kommer att få ett eget exemplar av Gastar i Göteborg. Det är en väldigt spännande bok som är lätt att läsa samtidigt som det finns mycket att tänka på och prata om. Martin Olczak och Anna Sandler är ett väl sammansvetsat team och deras text och bild samspelar fint och låter läsaren gå in i ett verkligt äventyr, säger Anna Hansson, barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket Göteborg.

Boken är en personlig gåva till varje enskilt barn. Och eftersom alla barn får samma bok ger det möjlighet för pedagogerna till samtal inom olika ämnen som exempelvis familj, rädsla, längtan, medkänsla, vänskap, tröst och mod.

– Jätteroligt att Gastar i Göteborg är årets gåvobok – och extra roligt med tanke på att Jacks senaste äventyr börjar just i Göteborg. Barnen kan ju gå ut på stan och vandra i gastars fotspår!, säger Martin Olczak, författaren till bokserien om Jack.

Hela bokserien Legenden om Jack består av: Gastar i GöteborgDödskallar i domkyrkan, Vidunder på Arlanda och Troll i järngruvan. Bokserien går att läsa fristående.

126 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår