Illustratör: Magdalena Cavallin

Hur började allt? Var kommer allt ifrån? Varför?

Poeten Naima Chahbouns barnboksdebut Ingenting och allt har ett absolut gehör för barnets funderingar kring stora frågor. När texten möter Magdalena Cavallins bildspråk blir resultatet briljant bilderbokskonst för alla åldrar.

torsdag 21 januari 2021

Vad betyder oändligt? frågade jag
Stort, svarade du
Jättestort

Som en bil?
Större
Som en buss?
Större
Som en dinosaurie?
Större, mycket större
Stort som Allt

I Ingenting och allt ställs frågorna som vi alla funderar på: Hur började allt? Var kommer allt ifrån? Varför? Svindlande frågor som öppnar fönster och startar samtal.

– De existentiella frågorna är speciella för att de tillåter barn och vuxna att mötas på jämlik nivå. Här upphör det kunskapsövertag som vuxna ofta befinner sig i gentemot barn att gälla, säger Naima Chahboun.

I boken har hon gestaltat detta genom dialogen mellan ett barn-jag och ett vuxet du.

– När en vuxen läser boken högt för ett barn förbyts rollerna: Den vuxne läser ”jag” och intar på så vis barnets position, medan barnet, som tilltalas ”du”, ikläds rollen som den vuxne.

Poeten Naima Chahboun och konstnären Magdalena Cavallin har skapat ett allåldersverk som inte väjer för det stora och existentiella. En bok som väcker nyfikenhet och funderingar som fortsätter långt efter att boken har slagits igen.

– Jag visste direkt, när jag läste Naimas manus att det här vill jag illustrera. Roligt och svårt. Den poetiska och lekfulla i texten och det svårfångade ämnet, inspirerade till att med fantasi och humor försöka gestalta det abstrakta. Det som ibland kan vara så svindlande att det är skrämmande, säger Magdalena Cavallin.

Ingenting och allt är en bok som tar barnet på största allvar, både i bild och text. En bok att läsa tillsammans och prata kring eller sätta i händerna på barn som kan läsa själva. Filosofi, konst och poesi för alla åldrar.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår