Fotograf: Maria Lindberg

Porträtt av en stjärnas oglamorösa uppväxt

Elvisbiografier finns det gott om. Men Mammas lilla prins kan vara den första romanen för unga om Elvis Presleys barndom. Den prisbelönta författaren Mårten Melin har skapat en berättelse om utanförskap och segregation – och en kärleksförklaring till musiken.

måndag 28 juni 2021

Tupelo, Mississippi, 1945. Elvis är tio år och älskar att sjunga. Hans mamma uppmuntrar och tror på honom samtidigt som hon vill beskydda honom från allt ont. De står varandra väldigt nära sedan Elvis tvillingbror dog.

I skolan är Elvis ganska ensam. Han blir retad för att vara en morsgris och för att han brister ut i sång så fort han får chansen. Men det finns en flicka i klassen som tycker om att höra honom sjunga. Hon heter Eloise. För henne vågar Elvis berätta om sin hemliga dröm: att han en dag vill sjunga framför tusentals människor.

– Jag har alltid gillat Elvis, vilket var helt ute när jag växte upp på 1980-talet. Jag har läst massor med Elvis-biografier och sett många dokumentärfilmer. Så mycket i boken är sant, även om det är en berättelse. Jag tror det är första gången någon skriver en roman för unga om Elvis som barn, innan han blev världskändis, säger Mårten Melin.

I Mammas lilla prins visar Mårten Melin prov på en ny sida när han i ett ömt skildrat porträtt levandegör barndomsidolen Elvis Presley. Pojken, som innan genombrottet, levde under fattiga förhållanden i en stad präglad av klassklyftor och segregation.

Det är en rörande och engagerande barndomsskildring med många diskussionsämnen.

– Elvis är ständigt aktuell och dyker fortfarande upp överallt. Samtidigt är det inte nödvändigt att veta vem Elvis var för att läsa den här boken.

Här berättas om skolan, utanförskapet och förälskelserna. Men också om musik och att våga gå sin egen väg.

139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår