Illustratör: Ellen Ekman

Fristående fortsättning på hyllade ”Idde och Hajen”

Idde, den sexåriga ”crazy cat ladyn”, är tillbaka. Med sin karaktäristiska värme och humor berättar Ellen Ekman om en bortsprungen katt som kommer till rätta när Idde tar saken i egna händer. Här möter läsaren många av de riktiga kattpersonligheterna från hennes egen Stockholmsförort.

fredag 24 september 2021

Idde och den bortsprungna katten är inspirerad av alla katter i den Stockholmsförort där Ellen Ekman bor. Och Idde, alla katters vän och beskyddare, känner förstås alla katter som bor i området. Hon vet vad de heter, och var de gillar att bli klappade.

– Alla katter i boken är baserade på riktiga katter. Från katten som väntar på sin ägare vid tunnelbanan varje dag, till katten som följer med tidningskillen Mats på hans utdelningsrunda. Alla finns inte i min förort, men på andra platser i landet. När jag gjorde research hittade jag en katt som hade haft en sådan stor plats i de boendes hjärta att den efter sin död förärats med en staty på torget där den brukade hänga. Katter engagerar!

Men vad händer den dag det dyker upp en katt som varken Idde, eller någon av hennes grannar känner igen? Idde bara måste hitta ägaren. Om Idde i första boken ömmade för alla katter på katthemmet, ömmar hon den här gången för den som sitter hemma och saknar sin fyrfota vän. Den som kanske tapetserat sitt kvarter med lappar om en bortsprungen katt men inte får något svar.

– Jag minns att jag som barn inte visste något sorgligare än en sådan där lapp upptejpad på en lyktstolpe. Hur det satte i gång en miljon inre bilder dels av katten som satt och huttrade under en buske, men också av ägaren som förlorat sin vän. Det kanske faktiskt fortfarande är bland det sorgligaste jag vet.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår