Upptäck höstens nya lärarhandledningar

Vill ni arbeta mer kring böckerna ni läser? Nu har vi tagit fram ännu fler lärarhandledningar för olika årskurser och ett nytt fördjupningsmaterial som passar på förskolan. 

onsdag 06 oktober 2021

Våra omtyckta lärarhandledningar finns för alla åldrar i grundskolan och är fulla med förslag på övningar, värdegrundsfrågor, läsförståelsefrågor och skrivuppgifter. De är framtagna i samråd med författare, pedagoger och lärare – och självklart laddar du ner dem gratis. 

Förskoleklass

Kompisarna på förskolan av Ellen Karlsson och Laura Di Francesco

Kompisarna på förskolan är en ny serie för de minsta läsarna om deras vardag och de viktiga kompisrelationerna. Lär känna Addi, Maj, Zarah, Mille och Alma – alla är olika, och alla är kompisar!
Fördjupningsmaterialet vänder sig till dig som arbetar med förskolebarn. Här finns tips och inspiration kring hur du kan arbeta med Mille går till förskolan och Maj och Zarah bråkar i din barngrupp.

Åk 1–3

Det farliga djupet av Linus Hammar Perry och Josephine Lawrence

Det farliga djupet är ett interaktivt soloäventyr om det händelserika livet i havet. Du är ett litet torskyngel, vars mål är att hitta mat, undvika havets många faror och till slut bli vuxen och få egna yngel. Detta faktaäventyr har en början, men många slut. Hur långt ditt liv blir som fisk beror på dina val - och en smula på tur, precis som i verkligheten. Prova dig fram genom olika äventyr, samtidigt lär du dig om hav, djur och havets förändring.
Det pedagogiska underlaget är indelat i tre teman: Torskens liv, Nordsjön och Havets hälsa.

Djur med superkrafter av Ulla Karlsson Ottosson och Marie Åhfeldt

Djur med superkrafter presenterar lekfullt och kunnigt 18 superdjur som kan hjälpa oss människor på olika sätt. De illustreras med färgstarka och fantasieggande bilder som garanterat lockar både stora och små läsare att lära sig mer om samspelet mellan natur och teknik – och det kittlande ämnet biomimetik. 
Upplägget i lärarmaterialet hjälper dig som lärare att på ett lustfyllt sätt knyta an till flera delar i kursplanen inom framförallt NO och teknik. 

Flora Wolf och Järnklockorna av Linn Åslund och Rebecka Helmersson

Flora Wolf och Järnklockorna är ett hisnande äventyr för lågstadieläsarna och första delen i en ny serie av Linn Åslund. 
I lärarhandledningen hittar du vägledning och tips kring hur du kan arbeta med boken före, under och efter läsning. Handledningen innehåller övningar som ska hjälpa dig att få dina eleveratt utveckla sin läsförståelse, och därmed sin läslust, genom att arbeta med ordförståelse, träna på att använda läsförståelsestrategier och att göra textkopplingar.

Kampen mot tramset av Sofia Lundberg och Puppet, Daniel Blomqvist

Kampen mot tramset är ett vilt äventyr fullspäckat med galna inslag och en hyllning till fantasin. Berättelsen är fyrfärgsillustrerad av graffitikonstnären Daniel Puppet Blomqvist. 
Upplägget i lärarmaterialet är gjort på ett sådant sätt att du som lärare kan välja om ni ska ha boken som ett gemensamt läsprojekt, eller om du vill låta eleverna arbeta utifrån upplägget på egen hand och skriva parallellt i sina skrivböcker.

Sveriges fantastiska historia: Forntiden av Fabian Göranson

Det här är första delen i en ny bokserie om Sveriges fantastiska historia; en faktaspäckad och spännande bok för alla vetgiriga 5–12-åringar. 
Lärarmaterialet till boken är uppbyggt på ett sätt som gör att du kan skapa ett projekt kring forntiden tillsammans med dina elever. Du avgör själv i vilken omfattning som du vill använda förslagen, vilket betyder att projektet både kan bli kortare och längre.

Vårt lilla landslag spelar VM av Mats Wänblad och Maria Andersson Keusseyan

Vårt lilla landslag är en serie om fotboll, kompisar och laganda, som tagits fram i samarbete med Svenska Fotbollförbundet. Lärarhandledningen är tänkt som en hjälp att inspirera eleverna att öva sin läsförmåga samtidigt som ni bearbetar texten tillsammans, funderar över olika aspekter kopplade till värdegrunden samt provar roliga och enkla bollaktiviteter.

 

Åk 4–6

Aldrig backa av Cina Friedner

Aldrig backa är första delen i serien om klass 5 A och skildrar pricksäkert med både humor och allvar en mellanstadieklass där tjejerna gör uppror. Ur två olika perspektiv får vi följa konflikten som snart är på blodigt allvar – för alla inblandade. Boken kan användas i flera ämnen inom skolan utöver svenskan och användas som diskussionsunderlag i samband med bland annat identitetsskapande, etik, utanförskap och värdegrund.

Hajpen av Emma Askling

Hajpen är den första delen i en serie om skolbloggen. En relationsroman för mellanåldern där ämnen som vänskap, kärlek, sociala medier, innebandy och skvaller tar stor plats. Boken kan användas i flera ämnen inom skolan utöver svenskan och användas som diskussionsunderlag i samband med bland annat identitetsskapande, etik, utanförskap och värdegrund.

Tankeläsarna av Kerstin Lundberg Hahn

Tvillingarna Alba och Elio är föräldralösa och bor i ett gruvsamhälle med sin styvfar Dunker och katten Lilltass. Alba och Elio har en sällsam förmåga. De kan känna av varandras tankar. Tankeläsarna är den första boken i trilogin Rymlingarna – ett äventyr där verkligheten har fler dimensioner än man först anar. Boken kan användas i flera ämnen inom skolan utöver svenskan och användas som diskussionsunderlag i samband med bland annat historia och samhällskunskap, med fokus på exempelvis barnkonventionen och historiska levnadsvillkor.

Åk 7-gymnasiet

Säkerhetsklass tre av Kerstin Loenberg 

Säkerhetsklass tre handlar om ett samhälle vars främsta mål är att göra världen säker och trygg, till nästan vilket pris som helst. Boken berättas ur artonåriga Linns perspektiv. Hon lever tillsammans med sina bröder och vänner i stadens utkant, där de försöker skapa sig ett liv bortom samhällets kontroll. Ett liv där man inte har ett chip under huden som registrerar allt man gör. Ett liv där man inte tvingas slita ut sig inom Bemanningen för en usel jobbpeng. Ett liv där man inte blir stämplad med en viss säkerhetsklass. När Myndigheten för rikets säkerhet gör en stor razzia tvingas Linn att bli en del av innanförfolket. Berättelsen kan användas som ett underlag för att diskutera makt, klass, frihet och övervakning.

Vem har sagt något om kärlek av Elaf Ali

Elaf Alis bok Vem har sagt något om kärlek? ger oss möjlighet att förstå hur det kan vara att växa upp i en familj som praktiserar hedersnormer. Boken förmedlar hopp om att förändring är möjlig och den kan användas i undervisningen av barn och vuxna, på lärarutbildningar och som fortbildning av skolpersonal. 


Fler lärarhandledningar hittar du här >> 
Pysselsidor, quiz och affischer hittar du här >>

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår