Fotograf: Jakub Zowsik

Succéserien spränger miljongränsen i Sverige!

I maj 2017 släpptes den första boken i serien Handbok för Superhjältar. Nu, drygt fyra år senare, har serien nått smått otroliga 1 miljon sålda exemplar bara i Sverige. Serien har dessutom sålts till 18 länder och översatts till 23 språk.

torsdag 28 oktober 2021


– Målet var att göra livet lite lättare för alla de barn som har det tufft i skolan. Att skapa en berättelse som är så spännande att alla skulle vilja läsa den. Och samtidigt ge både lärare och föräldrar ett verktyg för att prata om värdegrund, empati och samarbete. Att våra berättelser skulle nå så här många hade vi aldrig i vår vildaste fantasi kunnat föreställa oss, säger Elias Våhlund.

Inspirationen till boken kom ur frustrationen Elias upplevde då hans egen dotter var mobbad. Tillsammans med sin fru, Agnes Våhlund, började han planera och skriva första boken. Elias skrev manus och Agnes tecknade. Det har hela tiden funnits en vilja från paret att serien ska kunna öppna upp för samtal om mobbing och utanförskap – både i skolan och i hemmen. Baserat på alla rapporter från lärare och föräldrar kan vi absolut säga att de har lyckats! Men böckerna i serien är så mycket mer än en väg in i svåra samtal. Framför allt är de en fantastisk läsupplevelse som kan få även det mest läsovilliga barn att fråga när nästa del i serien kommer. Böckerna varvar rapp text och ett starkt driv med färgstarka och storslagna illustrationer.

– När jag öppnade mejlet med det första manuset till Handbok för superhjältar fastnade jag direkt för bilderna. Färgstarka och med ett enormt sug i sig, det gick inte att INTE fascineras. Sen läste jag manuset och fastnade även för berättelsen – kombinationen var oemotståndlig, och också ovanlig. Var det en kapitelbok eller en seriebok? Nej, inget av det, utan en hybrid med det bästa ur båda kategorierna. Vi var bara tvungna att testa, och vi kände oss modiga när vi planerade för en första utgåva på 7 000 ex. Att vi idag har passerat 1 miljon sålda böcker känns helt ofattbart. Sånt händer bara inte numera – och särskilt inte med barnböcker. Det är så oerhört roligt att vi på endast fyra år lyckats nå ut så brett med denna superserie, säger seriens förläggare Sofia Hahr.

Bokserien följer Lisa som är nyinflyttad i Rosenhill. Lisa blir mobbad av ett gäng från skolan och tar ofta sin tillflykt till stadens bibliotek. En dag hittar hon Handbok för Superhjältar, boken som förändrar hennes liv för alltid. Genom den lär sig Lisa superhjältekrafter och vi får se henne växa in i rollen som Röda masken, stadens och de svagas beskyddare.

Lagom till Läslovet 2021 firar vi att serien Handbok för Superhjältar sålt i 1 miljon exemplar. Elias firar genom att göra efterlängtade skolbesök runt om i landet och Agnes tecknar på bok 7 som är planerad till våren 2022.

Handbok för Superhjältar når barn genom böcker, ljudböcker och aktivitetsböcker. De första fyra böckerna har även dramatiserats av Sveriges Radio och hade premiär som podd i oktober 2020.

109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2017
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2017
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: december 2018
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2020
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår