Fotograf: Kajsa Göransson

Ylva Karlsson tilldelas Astrid Lindgren-priset 2021

Författaren Ylva Karlsson får Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

fredag 12 november 2021

Juryns motivering lyder:

”Det finns mycket att tycka om i Ylva Karlssons böcker. Berättelserna relaterar till flera dimensioner av livet, och med fin känsla och ömsint gestaltning tar hon upp frågor som vad det betyder med likheter och olikheter, att höra till och att inte, om könsidentitet, konventioner och fördomar. Hon skriver för alla åldrar, från bilderböcker till ungdomsromaner. Alltid med samma solidaritet och trohet mot den unga människans perspektiv och känslor.”

Ylva Karlsson debuterade 1998 och har sen dess skrivit allt från bilderböcker till ungdomsromaner. Hon växlar mellan realism och saga och rör sig gärna i en vardagsrealism med fantastiska inslag. 2009 belönades hon med Augustpriset för boken Skriv om och om igen och har även belönats med Heffaklumpen och Slangbellan. Tillsammans med Sara Lundberg nominerades hon till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021 för Jag och alla

– Att få ett pris i Astrid Lindgrens namn känns förstås otroligt ärofyllt. Astrid Lindgrens fantastiska förmåga att skapa närhet till sina läsare, att förvandla dem till lyssnare, finns alltid som ett ideal för mig när jag skriver. Samma med hennes obrottsliga solidaritet med sina gestalter, oavsett om de är barn på glasverandor, i lusiga stugor, i rövarborgar, eller i hyreshus i Vasastan. Varje gång jag återvänder till hennes böcker hittar jag något nytt, säger Ylva Karlsson.

OM ASTRID LINDGREN-PRISET
Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Sedan 2017 delas priset ut tillsammans med Astrid Lindgren AB och prissumman är på 100 000 kronor.
Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Karin Nyman och Annika Lindgren från Astrid Lindgren AB samt Cecilia Knutsson, publicistisk chef textbok och Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår