Illustratör: Matilda Ruta

Spänning, humor och underbar julstämning i årets adventsbok

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. I Julmysteriet berättar författaren Lisa Bjärbo och illustratören Matilda Ruta om Ebbe, en kille som verkligen älskar julen – och mysterier.

onsdag 10 november 2021

Ebbe älskar julen! Det är så underbart med pepparkakor, julstjärnor, smällkarameller, änglaspel och saker som glittrar. Och varje år fixar mamma en adventskalender med spännande uppdrag som han och storasyster Märta ska lösa. Kluriga ledtrådar som alltid leder till något smaskigt julgodis. Men i år är allt annorlunda! Märta ska snart fylla 13 år och verkar inte längre tycka att något är roligt. Och så är det första julen med mammas nya kille, Ernesto. Ebbe gillar Ernesto, men kan det bli lika bra som vanligt när han är med?

– Jag tänker på den här boken som Lotta på Bråkmakargatan möter Bonusfamiljen möter nån som läst väldigt mycket Lassemajas detektivbyrå, säger Lisa Bjärbo. Jag har funderat mycket på hur det är att fira jul i en ny familjekonstellation. Smärtfritt? Knappast! Det har varit himla roligt att hitta på Ebbe och hans brokiga familj, och placera dem mitt i brinnande decemberstök!

– Det är mycket känslor i omlopp i Ebbes hus inför julen. Jag gillar att skriva om sånt – starka känslor i en vardag som många kan känna igen sig i. Här hoppas jag att läsaren ska få uppleva ungefär samma sak som Ebbe: Att det är spännande och roligt och sorgligt och lite läskigt på samma gång. Och det är något med syskonrelationer! Jag älskar att grotta i dem. Ebbes sorg över att storasyster Märta har blivit en sur tonåring som inte längre vill leka lika mycket med honom känns i hela mig. Åh, vad han kämpar! Och hon med, för den delen, berättar Lisa Bjärbo.

Ebbe gör allt han kan för att höja julstämningen hemma, men när pepparkaksburken plötsligt försvinner från skafferiet och ljusslingan inte längre hänger i äppelträdet börjar han bli orolig på riktigt. Vem är det som stjäl alla julsaker? Och vad är det för mystiska spår i snön utanför huset? Tillsammans med hunden Göran måste han lösa mysteriet med de försvunna julsakerna. Annars kan vad som helst hända!

189 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår