Omslagsbild: Smilla lagar glutenfritt

Läsålder: 12-15

Fotograf: Jenny Grimsgård
Utgivningsdatum: 2015-06-01
Recensionsdatum: 2015-06-15
ISBN: 978-91-29-69420-8

Smilla lagar glutenfritt

Favoritrecept och smarta tips
Smilla är tillbaka med uppföljaren till Smilla bakar glutenfritt! Den här gången är det matlagning som står på schemat - för tänk vad många maträtter som på ett eller annat sätt innehåller gluten.

Boken är uppdelad i avsnitten brunch, middagar, party, picknick och efterrätter, och recepten som presenteras är alltifrån våfflor, fish'n chips och hemgjord tortellini till grym granola och daimtårta. Dessutom delar Smilla här med sig av fler smarta tips och peppande texter - allt för att underlätta i glutendjungeln.
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"Här finns goda och enkla recept för både små och stora kockar." /Aftonbladet Söndag
"Här finns goda och enkla recept för både små och stora kockar." /Aftonbladet Söndag
69 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2015

"Du är glutenintolerant. Det betyder att du varken kan äta bröd, bullar, kakor, chicken nuggets eller pizza. Eller någonting annat som innehåller korn, vete eller råg för den delen."

I ett vitt rum på läkarmottagningen kom domen, efter en avstannad växtkurva och flera månaders konstant magont. När jag gick ut genom de stora svängdörrarna kändes det som om jag mötte världen som en helt ny person. En person som alltid måste få specialmat och som måste läsa på precis alla innehållsförteckningar. En person som inte kan äta någonting gott alls, utan som istället alltid blir serverad riskaka vid fikat. En glutenintolerant person. 

För femåriga Smilla var diagnosen som en dödsdom. Jag hade ju redan planerat min framtid: Jag skulle bli bagare och öppna Café Hjärtgullan (som för övrigt redan haft smygpremiär i vardagsrummet med släkten som gäster). Att baka utan vetemjöl var näst intill en omöjlighet. Den glutenfria varianten av hembakta kanelbullar döptes snart om till studsbollskakor, och den glutenfria pizzadegen var bara ett enda, ohanterligt kladd.

Men bestämmer man sig för att inte ge upp hittar man ofta egna, alternativa vägar. Och efter några år hade jag faktiskt experimenterat fram en hel del riktigt bra recept. Jag ville dela med mig av mina recept, tips, misslyckanden och framgångar, så året jag fyllde tolv startade jag en blogg: glutenfrittliv.se. Till en början hade jag bara två läsare, min mamma och min pappa, men efter något år växte bloggen. Plötsligt fick jag mail från personer som var precis som jag, och föräldrar hörde av sig och tackade för att jag peppat deras barn. En dag mailade en förläggare på Rabén och Sjögren mig och frågade om jag ville göra kokbok av min blogg. Jag funderade cirka en millisekund och sedan drog mitt livs roligaste projekt igång.

2013 släpptes bakboken Smilla bakar glutenfritt, fylld av framför allt recept men också en massa tips om hur jag gör för att underlätta min glutenfria vardag, till exempel på resa eller hos kompisar. Sommaren 2015 kommer uppföljaren, Smilla lagar glutenfritt. När jag inte skriver böcker föreläser jag om mitt bokskrivande och jag håller glutenfria bakkurser för barn och vuxna. På fritiden fuldansar jag i okända vardagsrum till Håkan Hellström och Veronica Maggio, och gör sådant man vanligtvis gör när man är sjutton år. Och bakar och lagar mat förstås.

----------

Red. anm: Smilla har tack vare sin blogg medverkat i Lilla AktuelltNyhetsmorgon på TV4, God morgon Sverige på SVT, Svenska Dagbladet, Kamratposten och hon har nominerats till en av sex i Astma- och Allergiförbundets tävling Årets allergihjälte. Hennes bok Smilla bakar glutenfritt har sålts till Tyskland, Danmark och USA, och hon har blivit frontad som "Bäst på glutenfritt" av Elle mat och vin.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår