bok

Smilla lagar glutenfritt

Favoritrecept och smarta tips

Smilla Luuk

Författare

Katy Kimbell

Illustratör

Beskrivning

2015-06-01
Svenska
12-15

Författare

Smilla Luuk

Illustratör

Katy Kimbell

Formgivare omslag

Katy Kimbell

Smilla är tillbaka med uppföljaren till Smilla bakar glutenfritt! Den här gången är det matlagning som står på schemat - för tänk vad många maträtter som på ett eller annat sätt innehåller gluten.

Boken är uppdelad i avsnitten brunch, middagar, party, picknick och efterrätter, och recepten som presenteras är alltifrån våfflor, fish´n chips och hemgjord tortellini till grym granola och daimtårta. Dessutom delar Smilla här med sig av fler smarta tips och peppande texter - allt för att underlätta i glutendjungeln.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2015-06-01

Läsordning

0

Omslagsfotograf

Jenny Grimsgård

Produktion

Papper

Träfritt obestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129694208

Antal Sidor

84

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

216

Vikt (kg)

0.329

Bredd (mm)

174

Format

Inbunden

Recensioner

”Här finns goda och enkla recept för både små och stora kockar.” /Aftonbladet Söndag

 

Smilla firar glutenfritt

Om boken

Smilla är tillbaka med en ny bakbok! Här bjuder hon på recept för årets alla fester och högtider eller vad sägs om exempelvis hjärtcupcakes till alla hjärtans dag, påskbiskvier, sommartårta, västerbottenpaj till kräftskivan eller vörtbröd till julbordet. Recepten varvas med smarta tips och svar på frågor som läsare och kursdeltagare ställt till Smilla.

Smilla Luuk, född 1997, debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt, en efterlängtad bakbok för alla unga (och gamla) som saknat en positiv förebild och bra, glutenfria recept. Boken mottogs väl i Sverige och har även sålts till länder som USA, Tyskland och Danmark.

Sedan debutboken har Smilla släppt ytterligare en kokbok, tagit studenten, startat Youtube-kanalen "Smillas glutenfria liv", hållit mängder av kurser, börjat blogga för tidningen Glutenfritt och blivit nominerad till Lilla Augustpriset! För att citera Elle Mat & Vin så är hon: En allergihjälte i matlagningens tjänst!

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla firar glutenfritt

Smilla bakar glutenfritt

Om boken

"När jag var fyra år ville jag starta ett café, Hjärtgullan skulle det heta. Jag bakade ofta efter dagis, och en gång öppnade faktiskt Café Hjärtgullan mitt i vardagsrummet med mormor, morfar, farmor och farfar som gäster.

Ett år senare fick jag diagnosen celiaki, glutenintolerans. Det var tur att jag då inte riktigt förstod vad det innebar. Om jag hade förstått skulle jag kanske bara gett upp och slutat baka. Nu fortsatte jag istället, med lite större utmaning, stöttande föräldrar och ett helt nytt liv framför mig.

2010 startade jag bloggen glutenfrittliv.se. Det var efter sju år av både lyckade och misslyckade bakeftermiddagar i köket, prövade och omprövade recept. På bloggen skrev jag ner mina recept och bloggade om livet som glutenintolerant.

Idag är jag femton år och en av mina största drömmar har just gått i uppfyllelse. Jag har skrivit en egen bakbok. Den är fylld med mina mest lyckade glutenfria recept och bästa tips för hur man tar sig fram i glutendjungeln. Det behöver inte vara så krångligt - och vi kan få exakt lika goda bullar, om inte godare!"

Att baka glutenfritt är svårt, men Smilla har genom sitt experimenterande i köket fått fram recept som fungerar och som verkligen ger fina och goda bakverk. Dessutom har hon stigit fram som förebild för alla de barn som allt som oftast får en riskaka att knapra på när deras kompisar äter tårta.

Smilla har tack vare sin blogg medverkat i Lilla Aktuellt, Nyhetsmorgon på TV4, Svenska Dagbladet, Kamratposten och hon har nominerats till en av sex i Astma- och Allergiförbundets tävling Årets allergihjälte.

Smilla bakar glutenfritt är fotograferad av Jenny Grimsgård och formgiven av Katy Kimbell, båda erfarna kokbokskreatörer.

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla bakar glutenfritt

 

Relaterat

Pippi Långstrumps kokbok

Om boken

Recept från berättelserna om Pippi Långstrump med finurliga texter av Pippi-älskaren och hela familjens favorit David Sundin!

Alla känner till Pippi Långstrump som flickan som kan lyfta en häst, har en kappsäck full med guldpengar och har seglat på de sju haven. Men har du tänkt på att hon också är en mästerkock? För det är hon faktiskt!

I historierna om Pippi, Tommy och Annika bakas, firas och bjuds det på mat, sötsaker och dryck av alla möjliga slag. Pippi bakar tårtor, bjuder på korv och steker pannkakor, och så vet hon vad som ingår i en rejäl sjörövarfrukost.

Det här har programledaren, författaren och Pippis största fan David Sundin tagit fasta på när han har valt ut det allra godaste från Pippis värld och satt samman till en kokbok som inte liknar någon annan. Smarriga recept av Johanna Westman och roliga tips och texter av David Sundin varvas med Pippi-citat och Ingrid Vang Nymans klassiska Pippi-bilder.

I Pippi Långstrumps kokbok välkomnas barn och vuxna att tillsammans laga godsaker och rätter från Pippis fantastiska värld. Och så får vi äntligen lära oss hur man gör sina egna krumelurpiller!

Med recept av Johanna Westman.
Rikt illustrerad med bilder av Ingrid Vang Nyman.

Astrid Lindgren, David Sundin, Ingrid Vang Nyman

Pippi Långstrumps kokbok

Jag fixar middan!

Om boken

Jag fixar middan är en dröm jag har närt sedan länge och som är en del i allt jag gör - att få in barnen i köket. Med glädje och lust såklart, men kanske kan det börja med att man bestämmer att barn fixar middagen en dag i veckan.

Tänk er revolutionen. En dag i veckan är det barnen som lagar maten, i alla familjer i hela Sverige! Och varje gång de ställer sig vid grytorna så lär de sig något nytt. De lär sig experimentera med matvaror, att handla rätt, hantera råvaror på rätt sätt och att utforska sina smaksinnen. Dessutom lär de bli modigare och mer nyfikna, och få bättre självförtroende på kuppen.

Att kunna laga mat från grunden lär oss nämligen att uppskatta matens värde. Med riktiga kunskaper kan vi göra bättre val och bli mer kreativa. Matlagning är en oerhört stor och viktig del av livet, och att laga mat är ett sätt att visa omsorg, kärlek och uppmärksamhet. Det gör också att vi värnar om miljön, vår framtid och vår hälsa.

Jag fixar middan består av 52 recept - en dag i veckan året runt. Recepten är uppdelade efter säsong och mer än hälften av recepten är vegetariska eftersom det ingår i ett modernt miljötänk som känns relevant och viktigt i den tid vi lever i. Förutom rena recept finns det flera utbildande "skolor" för att ge mer trygghet i vid spisen. Hackskola, redskapsinformation, fiskskola och mycket annat.

Recepten är uppbyggda för ett mer effektivt och strukturerat sätt att laga mat. Man förbereder och preppar innan man sätter igång för att det ska bli mindre kaotiskt och för att göra det lättare för barnen att lyckas i köket.
/Johanna Westman

Johanna Westman

Jag fixar middan!

Nyheter

Baka färgglada Pridetårtan

Smilla Luuk bjuder på sitt recept på glutenfri rainbow cake, perfekt fika under Pride!

Somrig och glutenfri jordgubbstårta

Smilla Luuk bjuder på ett klassiskt midsommarrecept från Smilla firar glutenfritt.

Baka Smillas påskiga mördegskakor

Letar du efter recept på något gott att bjuda på i påsk? Testa Smilla Luuks glutenfria och oemotståndliga mördegskakor.

Smilla Luuk släpper bok med glutenfria recept till årets alla högtider

Smilla Luuk debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt. Det visade sig snabbt att boken var efterlängtad bland alla unga (och gamla) glutenallergiker och ELLE Mat & Vin utnämnde henne till ”en allergihjälte i matlagningens tjänst!” Nu släpps hennes tredje bok, Smilla firar glutenfritt. Vi fick en pratstund med Smilla.

Smilla Luuk bjuder på nyårsdessert!

Gott nytt år önskar vi genom att bjuda på en supersmarrig nyårsdessert ur Smilla Luuks nya bakbok, Smilla firar glutenfritt!