Omslagsbild: Smilla firar glutenfritt


Läsålder: 12-15

Fotograf: Ulrika Pousette
Utgivningsdatum: 2018-01-12
Recensionsdatum: 2018-01-20
ISBN: 978-91-29-70459-4

Smilla firar glutenfritt

Favoritrecept till årets alla högtider

Smilla är tillbaka med en ny bakbok! Här bjuder hon på recept för årets alla fester och högtider eller vad sägs om exempelvis hjärtcupcakes till alla hjärtans dag, påskbiskvier, sommartårta, västerbottenpaj till kräftskivan eller vörtbröd till julbordet. Recepten varvas med smarta tips och svar på frågor som läsare och kursdeltagare ställt till Smilla.

Smilla Luuk, född 1997, debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt, en efterlängtad bakbok för alla unga (och gamla) som saknat en positiv förebild och bra, glutenfria recept. Boken mottogs väl i Sverige och har även sålts till länder som USA, Tyskland och Danmark.

Sedan debutboken har Smilla släppt ytterligare en kokbok, tagit studenten, startat Youtube-kanalen "Smillas glutenfria liv", hållit mängder av kurser, börjat blogga för tidningen Glutenfritt och blivit nominerad till Lilla Augustpriset! För att citera Elle Mat & Vin så är hon: En allergihjälte i matlagningens tjänst!

Mer om författaren
169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2018
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2018

SENASTE RECENSIONERNA

"Smilla firar glutenfritt är användarvänlig och kan sannolikt komma till nytta året runt för den som är glutenintolerant, eller den som önskar baka glutenfritt. Helhetsbetyg: 4" – Hanna Troëng.
BTJ

NYHETER

Baka färgglada Pridetårtan

Smilla Luuk bjuder på sitt recept på glutenfri rainbow cake, perfekt fika under Pride!

Foto: Ulrika Pousette

Somrig och glutenfri jordgubbstårta

Smilla Luuk bjuder på ett klassiskt midsommarrecept från Smilla firar glutenfritt.

Foto: Ulrika Pousette

Baka Smillas påskiga mördegskakor

Letar du efter recept på något gott att bjuda på i påsk? Testa Smilla Luuks glutenfria och oemotståndliga mördegskakor.

Foto: Ulrika Pousette
Se fler nyheter

"Du är glutenintolerant. Det betyder att du varken kan äta bröd, bullar, kakor, chicken nuggets eller pizza. Eller någonting annat som innehåller korn, vete eller råg för den delen."

I ett vitt rum på läkarmottagningen kom domen, efter en avstannad växtkurva och flera månaders konstant magont. När jag gick ut genom de stora svängdörrarna kändes det som om jag mötte världen som en helt ny person. En person som alltid måste få specialmat och som måste läsa på precis alla innehållsförteckningar. En person som inte kan äta någonting gott alls, utan som istället alltid blir serverad riskaka vid fikat. En glutenintolerant person. 

För femåriga Smilla var diagnosen som en dödsdom. Jag hade ju redan planerat min framtid: Jag skulle bli bagare och öppna Café Hjärtgullan (som för övrigt redan haft smygpremiär i vardagsrummet med släkten som gäster). Att baka utan vetemjöl var näst intill en omöjlighet. Den glutenfria varianten av hembakta kanelbullar döptes snart om till studsbollskakor, och den glutenfria pizzadegen var bara ett enda, ohanterligt kladd.

Men bestämmer man sig för att inte ge upp hittar man ofta egna, alternativa vägar. Och efter några år hade jag faktiskt experimenterat fram en hel del riktigt bra recept. Jag ville dela med mig av mina recept, tips, misslyckanden och framgångar, så året jag fyllde tolv startade jag en blogg: glutenfrittliv.se. Till en början hade jag bara två läsare, min mamma och min pappa, men efter något år växte bloggen. Plötsligt fick jag mail från personer som var precis som jag, och föräldrar hörde av sig och tackade för att jag peppat deras barn. En dag mailade en förläggare på Rabén och Sjögren mig och frågade om jag ville göra kokbok av min blogg. Jag funderade cirka en millisekund och sedan drog mitt livs roligaste projekt igång.

2013 släpptes bakboken Smilla bakar glutenfritt, fylld av framför allt recept men också en massa tips om hur jag gör för att underlätta min glutenfria vardag, till exempel på resa eller hos kompisar. Sommaren 2015 kommer uppföljaren, Smilla lagar glutenfritt. När jag inte skriver böcker föreläser jag om mitt bokskrivande och jag håller glutenfria bakkurser för barn och vuxna. På fritiden fuldansar jag i okända vardagsrum till Håkan Hellström och Veronica Maggio, och gör sådant man vanligtvis gör när man är sjutton år. Och bakar och lagar mat förstås.

----------

Red. anm: Smilla har tack vare sin blogg medverkat i Lilla AktuelltNyhetsmorgon på TV4, God morgon Sverige på SVT, Svenska Dagbladet, Kamratposten och hon har nominerats till en av sex i Astma- och Allergiförbundets tävling Årets allergihjälte. Hennes bok Smilla bakar glutenfritt har sålts till Tyskland, Danmark och USA, och hon har blivit frontad som "Bäst på glutenfritt" av Elle mat och vin.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.