Sven Nordqvist

Foto av:

Karl Thorson

Sven Nordqvist är född 1946 i Helsingborg. Tecknare, författare, grafiker. Uppvuxen i Halmstad, studerad i Lund, 17 år på landet, sedan 2002 bosatt i Stockholm.

Jag har försörjt mig som tecknare sedan ca 1970. Först på en liten reklamfirma i Halmstad, sedan mer och mer illustrering av läroböcker. Jag gjorde flera affischer under de här åren och massor med grattiskort och julkort och mina första bokillustrationer.

Parallellt med illustrationsjobben höll jag på rätt mycket med grafik och deltog i en lång rad utställningar runt om i landet. 1981 vann jag en bilderbokstävling på bokförlaget OPAL med Agaton Öman och alfabetet. Texten i den boken är en lek med ord och bokstäver och egentligen mest en förevändning för att få göra bilderna. Det var mitt första försök att skriva och illustrera barnböcker. Sedan dess har jag i första hand sysslat med det. Genom nästa bok, Pannkakstårtan, kom gubben Pettson och katten Findus till. Eftersom både jag och läsarna trivdes bra med de båda figurerna blev det så småningom sju böcker till om dem.

Förutom mina egna 16 böcker har jag illustrerat ungefär lika många av andra författare, bl.a. böckerna om Mamma Mu och Kråkan och tre faktaböcker tillsammans med Mats Wahl.

Jag har provat på många olika skapande verksamheter alltifrån att göra tecknad film till att bygga hus. Jag tycker minst lika mycket om att snickra som att teckna och måla. Under åren på landet i norra Uppland ägnade jag mycket tid åt s.k. konstnärliga utsmyckningar och lekinstallationer, t.ex. utsmyckning och lekrum på en barnavdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala, en trärelief i skolan i Örbyhus och tillsammans med Leif Högström Bilderboksbyn på Millesgården 1991 och ett stort lekhus, Barnens bruk, i Lövstabruk.

Jag skriver inte i första hand för att berätta en historia för någon annan, utan snarare för att själv få återvända till den fria värld som en saga kan berätta om. Fantasin är viktig i en barnbok, att visa på andra möjligheter än de vanliga, att bjuda in barnen till en annan värld än vardagens. Sedan jag skrev min första barnbok, och  ungefär samtidigt själv fick barn, har praktiskt taget allt jag sysslar med varit avsett för barn. 

 

Relaterat

Mamma Mu charader

Om boken

Kan du visa ordet ”dansa” utan att använda ord? Eller likna en koja med bara kroppen?
I det här enkla charadspelet drar du ett kort med både ord och bild och försöker visa med gester vad kortet föreställer, medan
de andra gissar. 36 kort. Från 4 år.

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist

Mamma Mu charader

Kråkan säger SEN!

Om boken

Mamma Mu vill leka med Kråkan. Hon vill bygga snögrotta, plocka vitsippor och gunga, men Kråkan har aldrig tid. Han håller på med något mycket hemligt. Hur ska Mamma Mu orka vänta? "SEN" är ju så tråkigt! Den roliga dialogen och de fantastiska bilderna gör det här till en perfekt bok för de yngsta Mamma Mu-läsarna. Mamma Mu och Kråkan är inte alltid överens, men de har roligt ihop!

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist

Kråkan säger SEN!

Relaterade artiklar

”Har man en vän ska man hälsa på den.”

Jujja Wieslanders och Sven Nordqvists radarpar Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år. Den nya bilderboken Mamma Mu blir ledsen är en varm berättelse om vänskap och försoning.