Fotograf: Mimmi Nordin

Press images

Aktuell med: Kråkan säger SEN! Hemsida: www.jujjawieslander.se

Jujja Wieslander, född 1944 i Stockholm, är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Mest känd är hon för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan, figurerna hon skapade tillsammans med Tomas Wieslander och som blivit hela 17 böcker illustrerade av Sven Nordqvist. Jujja Wieslander har bl.a. även skrivit böckerna om Vina Vina, Hjördis och Dagspöket, som vann Förskolebarnens litteraturpris 2021.


Så här berättar Jujja om sig själv:

Jag är djupt intresserad av barns lek och språk.

Det finns hos barn och många vuxna en stark längtan att få gå in i det fredade lekrummet. Att där få låtsas, tala med andra röster, prova andra kläder och skapa nya egna världar.

I låtsasleken gestaltar barnet sin lust, sina undringar och sina rädslor. Leken och sagan är som teatern, litteraturen och all konst, människans sätt att förstå sig själv och sin omvärld.

Med mina sagofigurer har jag försökt att skildra detta idoga och glada kunskapsinhämtande, barnens oförvägna prövande och övande.

Jag har arbetat med berättelser och sånger för små barn sedan 1970-talet.

De har publicerats i bokform, cd-skivor, radio, TV och film.

De mest kända figurerna är Mamma Mu och Kråkan. Vina Vina, Dagspöket, Lillebror och Nalle är några andra mig närstående.

Läs mer Dölj
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2021
219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2021
169 kr Merch - Sällskapsspel
Utgiven: oktober 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2020
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020
65 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: augusti 2020
87 kr Merch - Pussel
Utgiven: augusti 2020
49 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2020
69 kr Bok - Board book
Utgiven: april 2020
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
58 kr Merch - Målarbok
Utgiven: april 2020
65 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: oktober 2019
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2019
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2019
När jag var stor och du var liten
"mötet mellan AdBåges humoristiska spret-estetik och Wieslanders rättframt filosofiska spörsmål, blir en riktig stjärnsmäll. Förbluffande och omtumlande. AdBåge lägger in och lägger till. Fördjupar. Två små spetiga systrar med vardagstovigt hår, gemensamt knas-häng i soffan och halvätna bananer. Allt mycket stiliserat, ibland fulsnyggt och magert tecknat, ändå så konkret levandegjort att till och med doften av lätt övermogen frukt lyfter från uppslagen. Det levande vardagslivet i färg medan lillasysters egen drömda sanning, den om en ständig närvaro, syns i transparent gråblått med ett extra skimmer av finess." Pia Huss
Dagens Nyheter
När jag var stor och du var liten
”Ett mästarmöte [...] En bilderbok som den här fångar ett ganska vanligt syskonbråk, men lyfter det till existentiella tankar, kastar in underbar revansch och kryddar med finurliga vändningar. Fler än barn och deras föräldrar borde läsa!” Viveca Bladh
Kulturnytt i P4
När jag var stor och du var liten
"En underbar bok som handlar om stora frågor som liv och död. Extra bonus: De oemotståndliga teckningarna." Ingalill Mosander
Aftonbladet
När jag var stor och du var liten
”Flickornas dialog är så äkta och barnnära att läsaren riktigt hör deras röster. Emma Adbåges mycket personliga och uttrycksfulla bilder fångar på pricken systrarnas minspel och kroppsspråk i direkt relation till texten. Tänk att ett samtal kan bli till en så medryckande, tänkvärd, rörlig och kul bok! Helhetsbetyg: 5.” Gunnar Åberg
BTJ

NYHETER

Jujja Wieslander och Emma AdBåge gör bilderbok ihop

Visst är det orättvist att alltid vara minst? Men i När jag var stor och du var liten vänder författaren Jujja Wieslander och Emma AdBåge på begreppen och berättar om när det var precis tvärtom.

Illustration: Emma AdBåge

En tjock och härlig samlingsvolym, full med Mamma Mu och Kråkan

Mamma Mu lär sig cykla, Min lilla kråksång, Klappa händerna så fort man kan ... I den här boken ryms bilderböcker, berättelser, visor och poesi om de älskade vännerna Mamma Mu och Kråkan. Följ med på deras gemensamma äventyr.

Foto: Ylva Sundgren

”Århundradets barnboks-prequel”

Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år och sjutton böcker om det omaka radarparet har Jujja Wieslander och Sven Nordqvist skapat under åren. Nu kommer historien bakom historien: berättelsen om när Mamma Mu och Kråkan träffades för allra första gången.

Illustratör: Sven Nordqvist

Mamma Mu och Kråkan: Ett oslagbart radarpar!

Mamma Mu och Kråkan tycker olika om det mesta, men de har väldigt roligt ihop! Nu kommer flera böcker om de omaka vännerna – från pekböcker till pysselböcker. 

Illustratör: Sven Nordqvist

Läs och lek med Mamma Mu och Kråkan

Två favoritböcker i nytryck och ett par nya pysselböcker med det oemotståndliga radarparet Mamma Mu och Kråkan.

Illustratör: Sven Nordqvist
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår