Fotograf: Göran Segeholm

Press images

Aktuell med: Dags att sova, Olle och Bolle

Charlotta Lannebo, född 1974, är journalist och författare bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2009 med kapitelboken Lilla E ger sig ut på resa, och har sedan dess skrivit såväl för yngre barn (böckerna om Olle och Bolle och den nya serien om Astrid), som för unga vuxna (Jag vill vara jordens medelpunkt, 2017 och Nyårsvandraren, 2020).


Charlotta Lannebo berättar om sig själv: Ända sen jag kunde läsa har jag plöjt böcker och ända sen jag kunde skriva har jag skrivit dagböcker, brev, dikter, noveller och romaner. Som liten ville jag bli författare och nu är jag det!

Jag är i högsta grad en ordälskande människa. Jag är också en riktig ordsmakare. Och ordtestare. Det är roligare att säga ”schism” än ”fnurra på tråden”, det känns litet mer precist att beskriva någon som ”enfaldig” när ”dum” inte riktig säger allt, det är härligare att säga att en person är ”bedårande” än bara alldagligt ”mycket trevlig”.

Ordsmakeriet har jag nog gemensamt med resten av familjen, vi är alla språkmänniskor som gillar att formulera oss. En gång gick jag på fest och min äldsta bror tyckte att jag såg ”depraverad” ut. Det lät ju vansinnigt intressant och mystiskt och jag tog det som en komplimang ända tills jag slog upp det och fick reda på den högst tvivelaktiga betydelsen.

Den här faiblessen för ord har förhoppningsvis blivit litet av mitt signum som barn- och ungdomsförfattare. Jag brukar inte försöka anpassa mitt språk efter läsaren, utan använder de ord jag känner för. Därför tycker jag att ”ströva” passar bra i en bilderbok, liksom ”skräckinjagande”, ”medgörlig” eller ”nervsammanbrott”. Med två egna barn i förskole- och skolåldern märker jag också att även de gillar när det kommer ett nytt och spännande ord som de aldrig hört förut.

När jag inte är sysselsatt med ord, pysslar jag med fröer och plantor. Varje vår är hela lägenheten fylld av små krukor med gröna spirande skott. Sen blir det problem när plantorna är för många och för rangliga och innan de är utplanterade har jag fått ge bort hälften och sen dör hälften av dem som är kvar, men litet skörd blir det i alla fall mot slutet av sommaren när det är dags att åka tillbaka till stan igen.

Jag tycker också det är roligt att sjunga, men det är jag inte lika besatt av som av att odla! Just nu sjunger jag i en kör med bara damer, men vad vi heter är högst oklart. Vi sjunger mycket folkmusik i alla fall.

Mest tillfreds känner jag mig bakom ratten eller ute i sjön.

Jag bor med mina två barn på Kungsholmen i Stockholm. Jag kommer aldrig sluta att skriva.

Läs mer Dölj
59 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Tova Magnusson
Utgiven: november 2021
59 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Tova Magnusson
Utgiven: november 2021
149 kr Bok - Flexband
Utgiven: juni 2021
124 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2021
149 kr Bok - Flexband
Utgiven: oktober 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2020
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2019
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2019
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2019
48 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
139 kr Bok - Flexband
Utgiven: maj 2017
115 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: maj 2014
Ensamseglarna
”Charlotta Lannebos senaste roman 'Ensamseglarna' är rakt på sak, fint och frenetiskt berättad i samma snärtiga tempo som fjolårets kortroman 'Nyårsvandraren /.../ den har en intensivt berörande ton, varm och medkännande i allt elände; Lannebo talar direkt in i huvudet på läsaren, och all smärta, allt ljus, i historien flödar fritt.” Stina Nylén
Göteborgs-Posten
Ensamseglarna
"Charlotta Lannebo har skrivit en ­sprittande och stark berättelse om Bianca och Jacob."
Vi Läser
Ensamseglarna
”Charlotte Lannebos ungdomsroman Ensamseglarna, som består av 57 korta kapitel, är välskriven, fängslande och utgör en realistisk berättelse om tonårsförälskelse, åtrå, ojämlika maktförhållanden, psykisk ohälsa och betydelsen av sociala nätverk. Sammanfattningsvis är det en mångbottnad, lättläst och läsvärd bok. Helhetsbetyg: 4.” Elisabeth Frank
BTJ
Astrid & Amir
"Astrid har många originella tankar och kan inspirera både ung och gammal, och personteckningarna av både henne och Amir är härliga. För mig blev hon ett överraskande fynd som sticker ut bland vardagsskildringar. Jag gillar Astrid!" Susanne Holmlund
Sundsvalls Tidning

NYHETER

Sex, hemligheter och ett krossat hjärta

Det skiljer 11 år mellan Bianca och Jacob, men hon har aldrig velat ha någon annan. Kritikerhyllade Charlotta Lannebos Ensamseglarna är en berättelse om förbjuden kärlek som tar över allt.

Fotograf: Göran Segeholm

Egensinniga Astrid är tillbaka!

Viljestarka Astrid är tillbaka. Den här gången rymmer berättelsen allt från en bästis som sviker till engagerade spioner som inte skyr några medel!

Illustratör: Maria Nilsson Thore

En stormig vandringsroman för unga vuxna

Dubbelt bokaktuella författaren Charlotta Lannebo är tillbaka i ungdomsgenren. I den nya romanen Nyårsvandraren får vi följa Storms feberrusiga fyllevandring genom Stockholmsnatten. När och hur blev han så skör, egentligen?

Fotograf: Göran Segeholm

Nytt fullspäckat vardagsäventyr med Olle och Bolle

Äntligen får vi återse Olle och Bolle och deras småstressade mamma, och den här gången bär det av till museet. Charlotta Lannebo fångar på pricken stök och tonläge, lugnet och sekunderna innan bråk som genom Ellen Ekmans illustrationer kommer till liv. En bok att läsa många gånger och bilder att titta länge på och ständigt upptäcka något nytt i.

Illustratör: Ellen Ekman

”Jag har lånat rätt friskt från min egen uppväxt”

Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore gjorde tillsammans de hyllade böckerna om Lilla E. Nu är de tillbaka med en ny serie om den envisa åttaåringen Astrid.

Fotograf: Göran Segeholm
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår