Charlotta Lannebo

Foto av:

Göran Segeholm

Charlotta Lannebo, född 1974, är journalist och författare bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2009 med kapitelboken Lilla E ger sig ut på resa, och har sedan dess skrivit såväl för yngre barn (böckerna om Olle och Bolle och den serien om Astrid), som för unga vuxna (Jag vill vara jordens medelpunkt, 2017, Nyårsvandraren, 2020 och Ensamseglarna, 2021).


Charlotta Lannebo berättar om sig själv: Ända sen jag kunde läsa har jag plöjt böcker och ända sen jag kunde skriva har jag skrivit dagböcker, brev, dikter, noveller och romaner. Som liten ville jag bli författare och nu är jag det!

Jag är i högsta grad en ordälskande människa. Jag är också en riktig ordsmakare. Och ordtestare. Det är roligare att säga ”schism” än ”fnurra på tråden”, det känns litet mer precist att beskriva någon som ”enfaldig” när ”dum” inte riktig säger allt, det är härligare att säga att en person är ”bedårande” än bara alldagligt ”mycket trevlig”.

Ordsmakeriet har jag nog gemensamt med resten av familjen, vi är alla språkmänniskor som gillar att formulera oss. En gång gick jag på fest och min äldsta bror tyckte att jag såg ”depraverad” ut. Det lät ju vansinnigt intressant och mystiskt och jag tog det som en komplimang ända tills jag slog upp det och fick reda på den högst tvivelaktiga betydelsen.

Den här faiblessen för ord har förhoppningsvis blivit litet av mitt signum som barn- och ungdomsförfattare. Jag brukar inte försöka anpassa mitt språk efter läsaren, utan använder de ord jag känner för. Därför tycker jag att ”ströva” passar bra i en bilderbok, liksom ”skräckinjagande”, ”medgörlig” eller ”nervsammanbrott”. Med två egna barn i förskole- och skolåldern märker jag också att även de gillar när det kommer ett nytt och spännande ord som de aldrig hört förut.

När jag inte är sysselsatt med ord, pysslar jag med fröer och plantor. Varje vår är hela lägenheten fylld av små krukor med gröna spirande skott. Sen blir det problem när plantorna är för många och för rangliga och innan de är utplanterade har jag fått ge bort hälften och sen dör hälften av dem som är kvar, men litet skörd blir det i alla fall mot slutet av sommaren när det är dags att åka tillbaka till stan igen.

Jag tycker också det är roligt att sjunga, men det är jag inte lika besatt av som av att odla! Just nu sjunger jag i en kör med bara damer, men vad vi heter är högst oklart. Vi sjunger mycket folkmusik i alla fall.

Mest tillfreds känner jag mig bakom ratten eller ute i sjön.

Jag bor med mina två barn på Kungsholmen i Stockholm. Jag kommer aldrig sluta att skriva.

Relaterat

Olle och Bolle är bröder

Om boken

Olle vill leka med smålego eller med glaskulorna, bygga tågförbindelser och järnvägsknutar på mattan. Olle vill baka och stå på pallen och hjälpa till. Men det går inte för Olles lillebror Bolle vill bara vara med och han är för liten.

Olle och Bolle är bröder är Charlotta Lannebo och Ellen Ekmans första gemensamma bilderbok om bröderna och deras småstressade mamma. Charlotta fångar på pricken stök och tonläge, lugnet och sekunderna innan bråk som genom Ellen Ekmans illustrationer får kropp, smak och känsla. Bilder att titta länge på och en bok att läsa många gånger.

Charlotta Lannebo, Ellen Ekman

Olle och Bolle är bröder

Lilla E på Manhattan

Om boken

Precis i gränslandet mellan dröm och verklighet befinner sig böckerna om Lilla E, vår modiga hjältinna från Gula huset på Ladusvängen, som tar oss med för att upptäcka världen. För det är just det som sker i dessa underbara högläsningsböcker.

Den här gången har Lilla E fått följa med sin pappa till New York. Pappa ska på en läkarkonferens om sockersjuka första dagen, sen ska han och Lilla E ha semester! Men vad ska Lilla E göra första dagen? Hon har fått instruktioner om att stanna på hotellrummet där hon kan se på film och läsa Tintin i Amerika, och hon får beställa vad hon vill från room service. Och det gör hon: äpplen och morötter och sockerbitar, för från lyxhotellets fönster ser hon att det står hästar nere vid den vackra parken.

Sen blir det förstås som det alltid blir för Lilla E, hon hamnar i ett pärlband av händelser där den ena leder till den andra. Lilla E:s resa går från Central Park till Harlem, vidare mot Chinatown, via skumma kvarter med svartklubbar och tillbaka igen. Det är ett riktigt äventyr där Lilla E träffar ett spektrum av udda och spännande personer - inte minst Satchmo, som med sin trumpet räddar Lilla E ur en riktig knipa.

Charlotta Lannebo och den Augustnominerade illustratören Maria Nilsson Thore lotsar oss i Lilla E på Manhattan genom ett fantastiskt äventyr där platser, personer, dofter och smaker blir levande. Det är inte bara Lilla E som är på resa, utan även du som läser!

Charlotta Lannebo, Maria Nilsson Thore

Lilla E på Manhattan

Relaterade artiklar

Sex, hemligheter och ett krossat hjärta

Det skiljer 11 år mellan Bianca och Jacob, men hon har aldrig velat ha någon annan. Kritikerhyllade Charlotta Lannebos Ensamseglarna är en berättelse om förbjuden kärlek som tar över allt.