Påskläsning!

Publicerad:

2018-03-22

Vi tipsar om aktuella böcker för alla åldrar – perfekt till ledigheten i påsk.

Här är sju härliga boktips till påsk!

 

För de minsta:

Alfons äter  och Alfons sover  av Gunilla Bergström

Alfons äter är en odyssé i efterrätter, trevliga frukostar och middag hos kompisen. Mysigt och smarrigt med Gunilla Bergströms bokfigur Alfons. Alfons pappa lagar mat, det är snart middagsdags. Det blir köttbullar med mos. Köttbullar är gott tycker Alfons, men tårta är godare. Alfons tänker på alla andra goda saker han smakat i denna pekbok för de minsta.

I Alfons sover är det kväll och mörkt ute, snart ska Alfons gå och lägga sig. Men först måste man borsta tänderna noga, klä på sig den mjuka pyjamasen, och kissa. Sen ska pappa läsa saga i sängen. Nu kryper Alfons ner under täcket och släcker lampan. Godnatt! Kvällsrutinen i färgstarkt och fint format efter Gunilla Bergströms bokfigur Alfons.

Bruno åker buss  av Anna Ribbing och Cecilia Heikillä

Bruno älskar fart! Idag ska Bruno och pappa ska åka buss hem till farmor och farfar. Bruno älskar att trycka på knappen så att det säger pling. Får han trycka nu? Nej, inte än, säger pappa. Men nu då? Snart! En helt ny pekboksserie om charmiga Bruno, med hög igenkänningsfaktor för både stora och små.

För de mellanstora:

Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund  och Om jag bara inte råkat göra pappa till astronaut  av Ingelin Angerborn

Ingelin Angerborn vann Tidens barnbokstävling år 2002 med kritikerrosade och internationellt prisbelönade Om jag bara inte hade tappat bort tant Doris hund och har allt sedan dess varit en storfavorit hos de unga läsarna. Nu kommer äntligen de två första böckerna i serien i nyutgåva, med nya omslag och roliga vinjetter av Lena Forsman. I ett högt tempo, skickligt skrivet och med perfekt tajming trissas handlingen upp. Lätt att läsa själv för nybörjarläsaren och perfekt som högläsningsbok.

För de större:

Pojken under bron av Katarina Wennstam och Allt ska brinna  av Sofia Nordin

Pojken under bron av Katarina Wennstam är berättelsen om hur lite det krävs för att ett liv ska släckas en kväll efter en fest, om machorollens alla tragiska offer bland unga killar och om synen på killar som just offer. Och så handlar det förstås om en synnerligen skärpt tjej som tillsammans med sina vänner än en gång hjälper polisen att se till att rättvisa skipas. Att vara nykär är inte alltid helt lätt. Alex finner sig, bokstavligt talat, dragen ifrån två håll av sin nya pojkvän Noah och bästa vän Charlie. På en fest på väg att spåra ur eskalerar svartsjukan och Alex vill bara komma därifrån. Hon går utan att säga hej då till Charlie. Ett beslut hon kommer att ångra. Dagen efter nås hon av ett chockbesked. Efter festen har en kille blivit misshandlad till döds i Rålambshovsparken. Samtidigt får hon inte tag i Charlie ...

Sofia Nordins Allt ska brinna är en fantastisk skildring av vänskap och sorg, av ljus och av ett mörker som till slut hotar att ta över. Minna och Agnes har varit bästa vänner sen den där dagen i fyran när de gömde sig i plinten för att slippa brännbollen på gympan. Den dagen förstod de att de hörde ihop. Nu är de sjutton år och hör fortfarande ihop. Tillsammans kämpar de för vegetarisk mat i skolan, jobbar extra på ett hem för nyanlända och sätter störiga killar på plats. Ingen ger sig på Minna och Agnes, tillsammans klarar de vad som helst! Eller? För vad gör man när den man älskar mest i hela världen går sönder?