Foto: Marianne Witvliet

Magisk bilderbok om vårt sökande efter lyckan

Marit Törnqvist har skrivit och illustrerat en fantasifull och djupt filosofisk bok om vårt eviga sökande efter lyckan.

tisdag 19 juni 2018

Vem har inte längtat efter att finna ett sammanhang där allt faller på plats? Att känna att man har hittat hem. I Den lyckliga ön får vi följa en flicka på hennes resa mot horisonten, och på jakten efter den undflyende meningen.

Flickan i boken seglar över havet på en flotte och möter en rad människor som har hittat sina egna lyckliga öar i livet. Men var ska hon själv ankra? Hennes flotte blir tyngre och tyngre eftersom hon bär med sig minnen från alla öar. En dag kommer hon till en ö där hon känner igen allt. Hos mannen som väntar på henne, här vill hon stanna, för alltid! Livet med mannen skildras över åtta ordlösa sidor. Sedan, plötsligt, kommer en enda mening:

”Men för alltid var för länge

och tätt tillsammans blev för svårt.”

Marit bjuder in till en oerhört rik och poetisk bildvärld och ett mycket sparsmakat språk, där bara det nödvändigaste sägs. Det mesta står mellan raderna – eller visas i bild på bokens många textfria sidor. Vart leder flickans existentiella, universella, men högst personliga resa? Ska hon hitta sin egen lyckas ö? Den som läser får se.

Två av Marit Törnqvists tidigare böcker, Liten berättelse om kärlek och Flickan som försvann, bildar tillsammans med Den lyckliga ön en triptyk.

Marit Törnqvist är författare, illustratör och scenograf. Hon bodde sina första fem år i Sverige men flyttade därefter till Amsterdam, där hon fortfarande bor och är verksam. Vinter- och sommarledigheter tillbringar hon dock på en liten gård i Östergötland. Marit Törnqvist har både skapat helt egna verk och illustrerat åt andra, inte minst Astrid Lindgren, som hon lärde känna redan som liten flicka. Hon har också gjort scenografin till Junibackens berömda Sagotåg. Marit Törnqvist är mångfaldigt prisbelönad och översatt till fler än femton språk.

139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.