Foto: Ulrika Pousette

Somrig och glutenfri jordgubbstårta

Smilla Luuk bjuder på ett klassiskt midsommarrecept från Smilla firar glutenfritt.

onsdag 20 juni 2018

På midsommarbordet är jordgubbstårtan ett måste för många. Med det här glutenfria receptet från Smilla firar glutenfritt kan fler personer njuta av den festliga tårtan. Grädden går förstås att byta ut mot laktosfri.

Du behöver:

Fläder- och limemousse:
2 gelatinblad
1 dl koncentrerad flädersaft
½ lime, saften
2 dl vispgrädde
1 lime, rivet skal
1 äggvita

Tårtbotten:
4 ägg
ca 2 ½ dl strösocker
ca 1 ¼ dl glutenfri mjölmix
ca 1 ¼ dl potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver
smör och glutenfritt ströbröd till formen

Montering och dekoration:
3 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
½ lime

Gör så här:

Fläder- och limemousse:
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2. Värm upp flädersaft och limesaft i en kastrull. Krama ur gelatinbladen, tillsätt dem och rör tills gelatinet lösts upp. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
3. Vispa grädden hård. Tillsätt limeskalet.
4. Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum i en ny skål.
5. Vänd ihop grädde och fläderblandning till en jämn smet. Vänd försiktigt ner äggviteskummet. Låt moussen stelna i kylskåp minst 2 timmar.

Tårtbotten:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Ta fram tre likadana, stora glas. Knäck äggen i ett av glasen. Mät upp lika mycket socker och mjöl (hälften mjölmix, hälften potatismjöl) som ägg i de andra två glasen.
3. Vispa ägg och socker i ca 7 minuter med elvisp tills smeten är riktigt vit och fluffig, nästan som marängsmet.
4. Blanda mjölsorterna med bakpulvret i en skål. Vispa med en handvisp så att bakpulvret fördelas jämnt.
5. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten tills det blir en luftig, jämn smet.
6. Häll smeten i formen och grädda ca 50 minuter. Känn med en provsticka när bottnen är färdig. Låt svalna några minuter.
7. Ta loss formens kant och lägg bottnen uppochner på ett galler så att den får en jämn yta. Låt svalna helt.

Montering och dekoration:
1. Vispa grädden hård.
2. Skär hälften av jordgubbarna i kvartar (behåll bladen) och skär den andra hälften av jordgubbarna i halvor (utan blad).
3. Dela tårtbottnen i två lika stora delar.
4. Stryk ett tunt lager grädde på den understa tårtbottnen. Lägg på de halverade jordgubbarna med snittytan nedåt. Spritsa fläderoch limemoussen ovanpå jordgubbarna. Lämna ca 1 cm utrymme längs kanten.
5. Lägg på den andra tårtbottnen. Tryck till så att tårtan blir jämn. Stryk ett tunt lager grädde ovanpå och runt tårtan så att man fortfarande skymtar bottnarna.
6. Spritsa grädden i toppar ovanpå tårtan. Skiva limen tunt och gör en skåra i mitten av varje limeskiva. Dekorera tårtan med kvartade jordgubbar och vridna limeskivor.

169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.