”Det var ett kamikazeuppdrag att gå till affären”

Kärleksfullt småbarnskaos hos Olle och Bolle med stor igenkänning. Den här gången går de loss i mataffären.

onsdag 19 september 2018

Charlotta Lannebo och Ellen Ekman har gjort en ny träffsäker bilderbok om Olle och Bolle och deras hårt prövade mamma. För det är svårt att inte springa omkring i affären fast man har lovat att gå snällt. Alla tar varsin vagn och köper allt som de tycker behövs för baket.

Olle & Bolle handlar är Charlotta Lannebos och Ellen Ekmans andra gemensamma bilderbok efter den uppmärksammade Olle och Bolle är bröder, som kom ut förra året. I båda böckerna krockar mammans idé om hur dagen ska förlöpa totalt med småbarnsverkligheten. 

– Förhoppningen är att den här krocken ska kännas igen både av barn och föräldrar, att barn ska känna igen sig i brödernas egensinne och kanske lite upproriska personligheter och att föräldrar dels kan skratta, dels känna att de inte är ensamma om sina bristande tålamod, säger Charlotta Lannebo. För sånt är livet, helt enkelt.

Hos de allra flesta småbarnsfamiljer ryms såväl stor kärlek som ilska, bråk, stress och vanmakt. Eller som det står i boken: "Hela Gröna affären står och tittar på när mamma nästan får nervsammanbrott, dåndimpen och blir vansinnig på samma gång." I det emellanåt smått kaotiska vardagsstöket skapas också många komiska scener.

Berättelsen i den nya boken Olle och Bolle handlar är helt tagen ur Charlotta Lannebos eget liv.

– Jag handlar numera nästan bara på nätet, det är fortfarande vanskligt att gå in i en affär. Barnen blir så uppspelta och det var ännu värre när de var små, då var det snudd på ett kamikazeuppdrag, säger Charlotta. Jag tror många föräldrar känner igen sig i paniken när barnen lever sitt eget liv i affären och sedan rusar ut på gatan. Barnen känner förhoppningsvis igen sig i lyckan att få en egen kundvagn och känslan av att liksom äga hela affären.

Charlotta Lannebo fångar på pricken stök och tonläge, lugnet och sekunderna innan bråk som genom Ellen Ekmans illustrationer får kropp, smak och känsla.

– Inför förra boken gjorde jag hembesök hos Charlotta och hennes ungar, för att lära känna deras universum, berättar Ellen Ekman, som kanske är mest känd som serietecknaren bakom Lilla Berlin. Den här gången har jag gjort research på den lokala mataffären som är inspirationen till boken och i miljöerna kring Rådhuset i Stockholm.

121 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
48 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår