Foto: Henric Lindsten

”Slutet är mitt sätt att hantera klimatångesten”

Vem vill du vara med när jorden går under? Och vem vill du vara? Precis allt ställs på sin spets i Slutet, Mats Strandbergs första ungdomsroman sedan Engelforstrilogin.

måndag 08 oktober 2018

Vad händer om alla på jorden vet exakt vilket datum och vilket klockslag de ska dö? Och – ännu värre – om det datumet ligger obehagligt nära i tiden? Vad gör man då om man är 17 år och knappt har kommit på vem man är?

Det är inga enkla frågor Mats Strandberg har gett sig på i Slutet, hans första ungdomsroman efter Engelforstrilogin. Det är omöjligt att läsa boken utan att själv fråga sig vad man skulle vilja göra de sista veckorna innan jorden går under.

– Det är roligt att låta hela världens framtid stå på spel, säger han.

I Engelsforstrilogin var det en uråldrig ondska som hotade hela världen. I den nya romanen är det en kometkatastrof som kommer att förstöra planeten. Kort sagt: Mats Strandberg dras till apokalypsen i olika former.

– Att skriva Slutet har varit mitt sätt att hantera klimatångesten. Även om miljökatastrofen är mer långsam än en kometkrasch. Det är dessutom roligt att låta hela världens framtid stå på spel, säger Mats Strandberg. Jag har alltid älskat katastroffilmer, även de dåliga, och tror att det är mänskligt att kittlas av tankar på jordens undergång. Alla religioner har inslag av det, till exempel.

I Slutet finns, till skillnad från i Hollywoodfilmerna, inga hjältar som ska rädda världen. Mats Strandberg ville istället utforska det lilla perspektivet i en mellanstor svensk stad där huvudpersonerna är två vilsna 17-åringar som plötsligt står helt utan framtid. Simon kommer aldrig att gå ut gymnasiet eller få bli morbror åt sin gravida systers barn och å andra sidan har Lucinda länge levt med en dödlig sjukdom. Plötsligt är hon inte längre ensam om en dödsdom.

– Det låter tungt, men det är en historia om att hitta meningen med livet, säger Mats Strandberg.

Simon och Lucinda väljer att ägna den sista tiden åt att försöka hitta vem som mördade en person som både älskade. Polisen är för upptagna med att förhindra upplopp och hinner inte lägga ner tid på att utreda våldsbrott.

– Jag behövde en motor i historien och tror att det verkligen skulle bli så, att man blir nästan besatt av något konkret istället för av den stora undergången. Och det blev ett bra sätt att knyta ihop mycket av tematiken i boken. Vad spelar ett människoliv för roll när alla ändå ska dö snart och när rättvisa ändå inte hinner skipas?

Tror du själv att det skulle vara svårare eller lättare att göra val om du visste exakt när du skulle dö?

– Det skulle vara så mycket svårare att koppla av! Man kan inte slötitta på Netflix en hel kväll om man vet att man bara har fem kvällar kvar i livet. Men å andra sidan är det kanske just det man behöver göra mest av allt.

Vem vill du vara med när himlen blir vit?

– Min man, så klart! Jag skulle ha samma problem som folk i boken; att man dessutom har en massa vänner som man vill vara med under den sista dagen. Men de skulle så klart också vilja ha sina nära och kära med sig och jag kanske inte vill stå där och möta döden med mina vänners kusiners familjer... Det är en omöjlig ekvation, så man får hålla sig till en eller två.

169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2018
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår