Foto: Maria Östlin

Emma AdBåge och Jenny Jägerfeld nominerade till Augustpriset

Två böcker med starka barnperspektiv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets bästa barn- och ungdomsbok. 

måndag 22 oktober 2018

Nu har de nominerade till årets Augustpris avslöjats. I kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok hittar vi två författare från Rabén & Sjögren: Emma AdBåge, som både skrivit och illustrerat bilderboken Gropen, och Jenny Jägerfeld, författare till romanen Comedy Queen. Gemensamt för båda böckerna är att de har starkt och tydligt barnperspektiv – på olika sätt. Gropen handlar om rätten att få leka som man vill och Comedy Queen om Sasha som försöker hitta sitt sätt att sörja efter att ha förlorat sin mamma.

Det är fjärde gången som Emma AdBåge Augustnomineras. 

– Det känns oerhört fint och ärofyllt att vara nominerad i år igen – jag är så glad! Tänk att en stor grop kan bli nominerad till ett tjusigt pris! säger Emma AdBåge.

Juryns motivering lyder:

Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhetscertifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!”

Även Jenny Jägerfeld har tidigare varit nominerad till Augustpriset och tog hem priset för ungdomsromanen Här ligger jag och blöder år 2010. Juryns motivering i år lyder:

Comedy Queen är en bok som balanserar mellan skratt och gråt, och som handlar om att hitta tillbaka till livet efter djup sorg. I centrum står Sasha. Hennes överlevnadsstrategi är enkel: för att inte dö måste hon bli allt det hennes döda mamma inte var, hon måste bli en Comedy Queen! Allt är nattsvart hemskt och hejdlöst roligt på samma gång. På språksprakande prosa utvinns humor och livsglädje ur den djupaste sorg.”

– Jag känner mig så himla, himla glad! Hedrad! Stolt! Överväldigad! Comedy Queen var en väldigt speciell bok att arbeta med, i den har jag skrivit in mitt hjärta, min djupaste sorg och min allra fnissigaste, tramsigaste glädje. Jag hoppas att den som läser den kan känna det! säger Jenny Jägerfeld.

Priset delas ut 26 november.

119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.