Möt brottsoffer, brottslingar och poliser i ny bok

Programledaren Sofia Rågenklint debuterar som författare. Boken Brottsligt bygger på den populära tv-serien med samma namn, som har sänts på Barnkanalen i SVT.

torsdag 01 november 2018

Varför begås egentligen brott? Vad gör en kriminaltekniker? Och vart kan man vända sig för att få hjälp om man är utsatt för brott? När Sofia Rågenklint arbetade med barnprogrammet Brottsligt på SVT insåg hon att barn och unga är väldigt nyfikna på rättsväsendet, polisens arbete och brottslighet. För den som vill lära sig mer kommer nu boken Brottsligt, barnens egna bok om brott, straff och polisens arbete. Den kan båda läsas från pärm till pärm, eller så kan man läsa om just det som intresserar en. Hur man anmäler ett brott, till exempel.

– I boken får man lära sig vad som är brottsligt och vilka straff man kan få. Boken tar också upp hur rättsprocesser går till och hur det fungerar i ett fängelse, säger Sofia Rågenklint.

I boken får vi möta barn som berättar om brott de har utsatts för eller blivit vittnen till och den beskriver också många av de inriktningar som finns inom polisen och visar hur brottsbekämpning rent konkret går till.

– Vi får bland annat följa med den ridande polisen när de försöker stoppa huliganer som slåss utanför en fotbollsarena, hundföraren som letar efter ett barn som har gått vilse och cykelpolisen som jagar en väsktjuv.

Sofia Rågenklint hoppas att boken ska öppna för diskussioner hemma, bland kompisar och i skolan. Helst ska boken inte bara leda till en ökad förståelse för hur vårt rättssamhälle fungerar, utan även vad som ligger bakom att människor faktiskt begår brott. Och för barn som själva är utsatta för brott eller är rädda kan det vara skönt att få höra hur det går till när man förebygger kriminalitet.

– Många av dem tittar på nyheterna och får en massa information. Men hur ofta sätter vi föräldrar oss ner och pratar om vad som kan hända? Vi är lite rädda för att närma oss ämnet. Så kunde jag själv tänka innan vi började arbeta med programmet, menar Sofia.

139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: november 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.