Foto: Henric Lindsten

”Redan en klassiker”

Mats Strandberg hyllas av kritikerna för sin senaste ungdomsroman Slutet. ”Förtjänar att bli vinterns mest lästa och omdiskuterade roman”, menar DI:s Jan Gradvall.

onsdag 21 november 2018

Mats Strandbergs senaste ungdomsroman Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. Jorden kommer inom ett par veckor att träffas av en komet och allt liv kommer att utplånas. Hur lever man sitt liv då? En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

Såväl läsare som kritiker är lyriska. Här är ett axplock av alla recensioner som kommit in.

Dagens Nyheters Jonas Thente:

”Alla dessa stora frågor behandlas lätt och mycket övertygande av Mats Strandberg. [...] Jag tror att han har ruvat på och arbetat med den här romanen alldeles extra varsamt. Han lyckas hålla samman denna pre-apokalyptiska berättelse utan att bli vare sig mästrande eller tårögd.”

Jan Gradvall skriver i DI Weekend:

”Vill man ta tillvara på livet ska man läsa Mats Strandbergs Slutet och lyssna på Britney Spears.

Fyra miljoner år av evolution på planeten Jorden kommer att utraderas. Och det finns ingenting någon kan göra. Detta är utgångspunkten för vad som förtjänar att bli vinterns mest lästa och omdiskuterade roman, Mats Strandbergs Slutet.”

Göteborgs-Postens kritiker Ingrid Bosseldal menar att Slutet är ”…en stark text. Den ger en vink om hur det skulle kunna vara. Den berättar fullt trovärdigt (och oväntat religiöst) om dessa unga människor och deras familjer, och om hur de handskas med sin rädsla och försöker skänka både värdighet och mening åt sina sista dagar”.

Sydsvenskan: ”På många sätt är Slutet smått genial och jämfört med Strandbergs två vuxenskräckisar Färjan och Hemmet är denna mer eftertänksam men också skarpare. Den inbäddade samhällskritiken är lika smart som den är obeveklig. Mats Strandberg är extremt bra på att skildra ungdomar men på också att sätta en stämning, hitta tonlägen, pricka in de rätta orden. …självklar läsning för alla som vill bearbeta sin klimatångest.”

Slutet är en otroligt spännande och välskriven roman om jordens undergång - en stor läsupplevelse väntar! Helhetsbetyg: 5.” skriver BTJ:s Henrik Halvarson

VK kallar Slutet för en ”sällsamt upplyftande berättelse” och skriver: ”...för påminnelsen om att leda och vardag och oinfriade planer kan vara en förmögenhet i sig. Måndagen efter ledigheten, vår stoiska väntan på nästa lov.”

SVT:s Agneta Norrgård: ”Det är helt fantastiskt. [...] Det är redan en klassiker i mina ögon för den är så tidlös.”

”En bok för unga vuxna som väcker många tankar och är spännande från första sidan till sista” skriver Vi Läser.

Bloggen Håkans hylla: ”Som ni märker så kan jag inte med tillräckligt många ord lovorda denna bok. Jag menar verkligen att alla borde läsa och uppleva (för det är verkligen en upplevelse) denna bok.”

Bloggen Boktokig: ”Mats Strandberg har lyckats i de små detaljerna liksom helheten. Detta resulterar i att Slutet är oförglömlig. Läs!”

Dagens bok:

”Den där balansen mellan det fantasieggande ”tänk om” och den klart igenkännbara världen gestaltar Mats Strandberg med grym fingertoppskänsla.”

”Världen han gestaltar känns trovärdig, med sina samhällsproblem, krisreaktioner, domedagssekter och domedagsfester. Jag riktigt längtar hem för att läsa vidare.”

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.