Fotograf: Thron Ullberg

Tulpanpojken vinner Barnens Romanpris i Karlstad

Christina Wahldéns bok handlar om vår och Europas historia och bygger på en sann berättelse om ett ensamkommande flyktingbarn.

tisdag 22 januari 2019

Den 18 oktober 1945 stiger fjorton holländska pojkar av tåget på Nyköpings station. En av dem är Wim. Han har upplevt Hungervintern, den sista krigs vintern, då det saknades mat och värme, städer brann och många människor dog. Hos familjen Ängberg i det gula huset Fridhem utanför Nyköping får han det bra. Här är allting så annorlunda. Alla är mätta och varma, och ingen har upplevt krigets fasor.

– Ända sedan jag var liten har min mamma berättat för mig om den holländske pojken som kom och bodde nio månader i hennes familj efter andra världskriget 1945. Hon var tretton och han elva år då. Han blev som en extra bror och de behöll kontakten. Julen 2015, sjuttio år senare, skajpade han och min mamma med varandra. Då insåg jag att jag måste skriva boken Tulpanpojken. Jag förstod plötsligt att det holländska krigsbarnet var ett slags ensamkommande flyktingbarn, säger Christina Wahldén.

Om priset säger Christina att hon är otroligt glad och hedrad över att barnen själva har valt just Tulpanpojken, och fortsätter:

– Läsarna är ungefär lika gamla som barnen i boken. Det känns också hoppfullt att dagens barn är intresserade av vad som hände i Europa för 70 år sedan. Verklighetens Tulpanpojken, han som heter Wim i boken, är också väldigt glad och stolt över att boken har vunnit det här priset.

Förra året utkom även Spionen i äppelträdet som är en fristående uppföljare till Tulpanpojken.

Om priset:
Barnens Romanpris är ett läsfrämjande projekt för årskurs 6 i Karlstads kommun. Det är 27 klasser från 14 olika skolor som deltar i projektet. Alla klasser arbetar med fem utvalda böcker på olika sätt under en termin. Under höstterminen läser eleverna böckerna för att sedan rösta på vilken bok de tycker bäst om.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.