Foto: Göran Segeholm

”Hotet” nominerad till Norrlands Litteraturpris

Mats Söderlunds kritikerrosade klimatfiction kan vinna barn- och ungdomsklassen i Norrlands Litteraturpris.

måndag 11 februari 2019

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har tillkännagivit de nominerade till Norrlands litteraturpris 2019, för bästa bok utkommen under 2018. En av de fem nominerade böckerna i kategorin barn- och ungdomslitteratur är Mats Söderlunds ungdomsroman Hotet, som är den första delen i Ättlingarna-trilogin. 

I centrum står en familj där pappan försvinner under en fjälltur. Det visar sig att familjen tillhör ett folkslag som kallas olus. De har vissa ovanliga förmågor och en alldeles egen historia. Jenny och hennes två syskon kastas in i en uråldrig konflikt och ett rafflande äventyr där ingen går säker och utgången kan påverka hela mänsklighetens framtid.

Hotet har klimatförändringarna gått snabbare än någon har kunnat förutspå och boken bottnar i forskning om hur effekterna av klimatförändringarna kan slå i Sverige och världen i en nära framtid. Ättlingarna-serien berör de stora frågorna idag: demokrati, klimatförändringar och kampen om naturtillgångarna. Inte minst vattnet.

– I stort sett alla problem med klimatförändringen tar sig uttryck i och får konsekvenser för vattenförsörjningen, över hela världen. Många konflikter bottnar redan i dag åtminstone delvis i vattenfrågor, sade Mats Söderlund när boken kom ut i januari förra året. 

Han väver även in aktuella debatter som den planerade Kallaksgruvan i Jokkmokks kommun, som har varit i centrum för en stor miljökonflikt under sommaren.

I Ättlingarna-serien ingår även Kampen. Den tredje och sista delen, Flykten, släpps våren 2020. Målgruppen för böckerna är unga vuxna.

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2019 äger rum på Hola folkhögskola 4–7 juli. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

De andra nominerade böckerna i samma katergori är:

  • Närmare kommer vi inte, Anneli Furmark (Wibom Books)
  • Jag heter Beata, Katarina Kieri (Lilla Piratförlaget)
  • Vilma och skolan/Vilma ja koulu, Lina Stoltz (Barents Publisher)
  • Vi skulle segla runt jorden, Anna Sundström Lindmark (Natur & Kultur)
159 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2018
99 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Lo Kauppi
Utgiven: februari 2018
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.