Fotograf: Ulrika Pousette

Baka Johanna Westmans kanel- och kardemummabullar

Stora kakor, småkakor, bullar och bröd. I Johanna Westmans Cookie rookie finns allt en bagare kan önska! 

fredag 04 oktober 2019

På Kanelbullens dag bjuder vi på Johanna Westmans recept ur Cookie rookie på supergoda kanel- och kardemummabullar.

För cirka 32 bullar
2 teskedar kardemummakärnor
1 paket jäst (50 gram)
5 deciliter mjölk
1 deciliter strösocker
1/2 tesked salt
100 gram rumsvarmt smör
13–14 deciliter vetemjöl

Fyllning:
150 gram rumsvarmt smör
1 deciliter råsocker
3 matskedar kanel
3 matskedar ljus sirap

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Du behöver:
Mortel, stor bunke, måttsats, litermått, träslev, plastfolie, skål, sked, degskrapa eller kniv, kavel, slickepott, 2 plåtar med bakplåtspapper, bakdukar, kopp, gaffel, pensel

Gör så här: 
1. Stöt kardemummakärnorna i morteln till ett fint pulver.

2. Smula jästen med fingrarna i bunken eller i en degblandare. Häll i en skvätt mjölk och rör ut jästen med en träslev. Häll i resten av mjölken, socker, salt och kardemumma. Klicka i smöret och rör om.

3. Häll i 12 deciliter mjöl och rör om ordentligt, fortsätt sen att hälla i lite mjöl i taget och arbeta degen ordentligt mellan varven med träsleven eller händerna, tills degen är blank och fast. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka en timme – gärna längre, degen ska bli dubbelt så stor.

4. Gör fyllningen. Blanda ner råsocker och kanel i det rumsvarma smöret i en skål och rör ihop ordentligt.

5. Strö en näve mjöl över arbetsbänken och tippa ut degen där. Knåda den lite lätt och dela degen i två bitar med en kniv eller degskrapa.

6. Kavla ut en deghalva i taget till en stor avlång kaka som är ungefär en centimeter tjock. Bre ut hälften av kanelsmöret på degkakan och ringla över sirap. Se till att fyllningen blir jämnt fördelad över hela kakan. Vik över halva degen så den är dubbel och skär degen i centimeterbreda strimlor. Tvinna strimlorna och rulla ihop dem till en snurrad bulle.

7. Lägg bullarna glest på en av plåtarna. Lägg över en bakduk och fortsätt med den andra deghalvan.

8. Sätt på ugnen på 225 grader och låt sen bullarna jäsa i 30 minuter.

9. Knäck ägget till penslingen i koppen och vispa ihop ordentligt med en gaffel. Pensla varje bulle så att den blir blank, och strö lite pärlsocker på toppen.

10. Sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen i 8 minuter, passa hela tiden så att inte bullarna bränns vid. Låt bullarna svalna under en bakduk.

179 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.