Rabén och Sjögren startar klassikerserie!

En ny bokserie hyllar bilderböcker som blivit till odödliga klassiker genom åren. Böcker som älskats i generationer och som nu kommer i nya jubileumsutgåvor. Först ut är Pricken av H. A. och Margret Rey och Eva Erikssons Tandresan – Eller när Bella tappade en tand.

tisdag 15 oktober 2019

Vi ställde några frågor till Josefin Svenske som är förläggare för den nya bokserien.

Vad var upprinnelsen till klassikerserien?

– Vi hade länge funderat på hur vi skulle kunna levandegöra och hylla klassiska bilderböcker som vi märkt stod ut från andra titlar på så vis att de levde och gladde barn år efter år. Böcker som levde på Bokbörsen och på biblioteken. Som hade ett barndomsskimmer på sig som man över generationsgränserna kunde prata om och mysa kring. Böcker som många hade en relation till och som helt enkelt var odödliga bilderboksklassiker.

Och det tog ändå förvånansvärt lång tid att komma på att vi skulle hylla dessa med en egen klassikerserie. Men i den vevan formades tanken att hylla böckerna när de firade sin debut. I år ger vi ut Pricken, som firar 70 år i svensk utgåva, och Tandresan, som firar 40 år som bok.

Hur går urvalet till?

– Att vi valde Pricken var för att just den boken faktiskt funnits i tryck i alla dessa 70 år och varje år nått nya läsare. När jag sedan läste på om Makarna Rey så kunde jag inte sluta läsa. Det finns en minst lika häpnadsväckande historia bakom boken, som boken i sig. *

Efter att valet fallit på Pricken var det dags att se vilken nästa bok skulle bli, och i jakten på en annan jubilar hittade jag en av Eva Erikssons första böcker, Tandresan. En bok som betytt mycket för mig personligen, men som också Eva kunde tänka sig att färglägga på nytt. Då kändes valet helt självklart! Det blev två titlar som format barn, men också bilderbokgenren sedan de gavs ut.

När kommer fler titlar i serien?

Vi kommer ge ut två titlar om året, och dessa böcker kommer fira jubileum och vara utsmyckade med guld och tjus. Vi satsar på extra fint papper och gör utgåvorna med extra allt – lite större och finare. Ett utförande som lockar till samlande och hyllar originalutgåvan!

Kan du redan nu avslöja vilka titlar som står näst på tur?

2020 kommer Barbro Lindgren och Eva Erikssons Mamman och den vilda bebin som fyller 40 år, och Pija Lindenbaums Gittan och Gråvargarna som firar 20 år.
Ytterligare två böcker som formade barnkulturen och som älskats i generationer!

* H. A. Rey och Margret Rey bodde i Paris från 1936 till 1940. När Frankrike invaderades av Tyskland beslutade sig paret, som var judar, att fly från Paris innan nazisterna intog staden. Hans byggde två cyklar och de flydde från Paris bara några timmar innan staden föll. Bland det de fick med sig fanns det ursprungliga manuskriptet till Nicke Nyfiken. Småningom slog de sig ned i USA och boken om Nicke Nyfiken gjorde succé när den gavs ut 1941. Pricken, som gavs ut 1945 i USA, både köptes in och översattes av Astrid Lindgren och kom alltså ut på svenska 1949.

139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår