Illustration: Ebba Forslind

Jag vill ha en lyftkran: En önskedröm på rim

För första gången skriver och illustrerar Ebba Forslind för de yngsta barnen. Jag vill ha en lyftkran är en rolig och färgglad berättelse på rim om lekens magiska kraft.

onsdag 15 januari 2020

Jag vill ha en lyftkran
en väldigt hög och gul.
Och det ska va en riktig
med fyra stora hjul.

Vem har inte önskat sig en lyftkran att kunna hissa upp allt möjligt med? Barnet i boken har just en sån lyftkran, en stor gul med fyra hjul som kan hissa upp precis allt man kan önska sig. En smält glass, farmor och två pudlar med frisyr hissas upp till balkongen. Därefter kommer en studsig boll, en cykel och en blänkande bil. Och allra sist, lagom till läggdags, hissas pappa, gosekatten och stjärnorna upp.

– Idén till boken började med att min yngsta dotter och jag tittade väldigt mycket på lyftkranar, berättar Ebba Forslind. Det fanns en speciell mittemot vårt fönster, hon sa hela tiden "jag vill ha en lyftkran" och sedan spände hon ögonen i mig och la till "det ska vara en riktig", som att jag inte skulle försöka med något annat. Den meningen fastnade och så skrev jag vidare. Jag hade aldrig rimmat förut men första stycket bara blev till och då kändes det roligt att fortsätta testa med rim.

– Jag ville att fantasin skulle gå ihop med verkligheten, att det inte alltid spelar så stor roll vad som är vad eller att de ibland inte går att skilja åt. Helt enkelt som det kan vara för ett litet barn som upptäcker världen omkring sig. Allt blir viktigt, en snabb bil och en skalbagge till exempel, de är båda lika intressanta. Kanske är det en riktig lyftkran, kanske är allt på låtsas.

Jag vill ha en lyftkran är Ebba Forslinds första bilderbok för de yngre läsarna. Hon har tidigare givit ut de kritikerrosade böckerna Fastrarna och Jättejättebråttom (Urax). Den senare blev nominerad till Elsa Beskow-plaketten för bästa svenska bilderbok 2017.

 

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.