Upptäck naturen och få syn på djuren, på riktigt!

Publicerad:

2020-03-13

Att det finns olika djur, det vet varenda kotte. Det finns älgar och rävar, gäddor och getingar, paddor och nyckelpigor, sälar, maskar, kråkor, fjärilar och många fler. Men hur får man se dem i verkligheten? Det vet Björn Bergenholtz som i en ny bok delar med sig av sina bästa tips.

Succéserien Känn igen 25 har blivit en favorit hos naturintresserade barn och nu kommer här en praktisk uppföljare. I Hur ser man djur? förklarar och visar Björn Bergenholtz hur man enklast gör för att få syn på några av alla dessa djur ute i naturen.

– Jag tyckte att just den informationen saknas i de flesta barnböcker som handlar om djur, säger Björn Bergenholtz. Det finns otaliga böcker om djur som berättar om hur speciella de är, hur de ser ut, var de bor och vad de gör men väldigt sällan berättas det hur man gör för att få se dem, på riktigt. Det var det jag ville skriva om. Med korta, handfasta tips om hur man bär sig åt för att få syn på de olika djuren. Helt enkelt; var och när och hur man hittar dem. Där de hör hemma. Ute i naturen.

Hur ser man djur? är en syskonbok till Vem har varit här?, en bok om hur man känner igen djurspår, som kom 2018. Samtidigt med den nya boken släpps också två naturböcker för de allra yngsta, Titta 10 blommor och Titta 10 djur, OCH en kom ihåg-bok med praktiska fakta för den som vill upptäcka djur i naturen med listor för att bocka av djur som man sett och anteckningssidor för samlaren.

– Djur: Min kom ihåg-bok är en liten praktisk bok som jag tycker att alla som är nyfikna på djur och natur borde ha. Jag skulle själv vilja ha haft en sådan kom ihåg-bok när jag var barn. Och nu får jag det!, säger Björn förtjust.

Själv har Björn haft alldeles på tok för lite tid att spana på djur den senaste tiden, eftersom han har varit fullt upptagen med att göra naturböcker. Men på frågan vilka djur i boken som är det ”lättaste” respektive ”svåraste” spaningsobjektet, svarar han:

– Det ”lättaste” djuret att få syn på måste nog vara den röda skogsmyran. I alla fall på sommaren. Om man är utomhus, såklart, och i skogen. Då är det nästan omöjligt att inte se sådana myror. Eller flugor och myggor. Sådana behöver man ju varken leta eller spana efter. De hittar oss! Framförallt om vi har saftkalas ute i det gröna.
Det ”svåraste” är nog lodjuret. Jag har aldrig någonsin sett ett lodjur. Det närmaste jag kommit är spår (i snön) efter dem. Lodjuret är ett riktigt drömdjur för mig!

Vad ska då nybörjaren tänka på för att få syn på något?

– Att lära sig precis sådant som berättas i Hur ser man djur?. Och att ta det lugnt, att ha tålamod. Det brukar löna sig. Ibland, när man står helt stilla, blickstilla, glömmer djuren bort att man är där. Då händer det att de kommer riktigt, riktigt nära!

Relaterat

Djur  Min kom ihåg-bok

Om boken

Björn Bergenholtz har gjort en kom ihåg-bok för alla stora och små naturupptäckare med listor för att bocka av djur som man sett och anteckningssidor för samlaren. Här skriver du in när och var du har sett eller hört olika djur. Här finns också praktiska fakta för den som vill upptäcka djur i naturen. Bli en riktig fågel- och djurskådare!

Björn Bergenholtz, Björn Bergenholtz

Djur Min kom ihåg-bok

Relaterade artiklar

9 nya pekböcker för de yngsta läsarna!

Nu finns flera nya pekböcker i tålig kartong med färgglada bilder och lagom lång text för de yngsta. Böcker som väcker lusten till naturen, som skildrar naturens under och bjuder på kära återseenden med Alfons Åberg, Lilla Anna och den lilla kaninen Obi. Böcker som tål att läsas om och om igen!