Fotograf: Kajsa Göransson

Tankeväckande om att våga blotta sitt innersta

Corinne byter skola för att börja om. I den nya skolans stängda kuratorsrum blir hon någon annan och får förtroendet att lyssna till sina nya klasskompisars innersta hemligheter.

onsdag 25 mars 2020

När Corinne ska börja sjuan ser hon sin chans att byta skola och bli sig själv igen, och inte ”Corinne med den döda mamman”. Ingen ska få veta hur det ligger till.

En dag upptäcker Corinne och några klasskamrater kuratorns övergivna rum i en del av skolan som är avstängd för renovering. Det börjar som en lek när hon tar plats i kuratorns stol. Men det är något med rummet, en stämning, som gör att leken snart övergår i allvar. En efter en kommer de andra tillbaka för att avslöja sina innersta hemligheter för henne. Och Corinne lyssnar och tar emot. För om man är den som försöker hjälpa, behöver man inte tänka på det man själv är ledsen för.

Hon vet allt om oss är en stark och tankeväckande berättelse för slukaråldern om att ha hemligheter och lättnaden i att våga dela dem med någon som lyssnar och tar emot.

– Jag är uppväxt i en familj av idel psykologer och kuratorer, säger Kajsa Gordan. När jag gick i mellanstadiet och vi hade klassfest hemma hos en kille fick jag idén till att ha en rådgivningsbyrå i en stor garderob. Mina klasskamrater, som av någon outgrundlig anledning litade på mig, stod i kö utanför garderobsdörren i väntan på att få lätta sitt hjärta.
Jag har alltid tänkt att jag skulle skriva om det här på något sätt. Men jag visste inte hur. Först skrev jag något mer humoristiskt för lite yngre barn, men sen kände jag att jag ville använda den här idén till något mer allvarligt och då fick mina karaktärer bli lite äldre och garderoben utbytt mot skolkuratorns mottagning.

Du skriver för många olika åldersgrupper, vad är speciellt med att skriva för 9–12-åringarna?

– I den åldern är man fortfarande ett barn, öppen och lekfull, funderande och allvarlig, samtidigt som man är på väg mot den spännande tonårstiden. Min favoritålder är elva. Jag har mest minnen från den tiden. Och så har jag varit lärare på mellanstadiet, vilket inte är någon slump förstås.

139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår