Illustratör: Ellen Ekman

Nytt fullspäckat vardagsäventyr med Olle och Bolle

Äntligen får vi återse Olle och Bolle och deras småstressade mamma, och den här gången bär det av till museet. Charlotta Lannebo fångar på pricken stök och tonläge, lugnet och sekunderna innan bråk som genom Ellen Ekmans illustrationer kommer till liv. En bok att läsa många gånger och bilder att titta länge på och ständigt upptäcka något nytt i.

torsdag 20 augusti 2020

Efter promenad, bussresa och spårvagnstur är de äntligen framme på museet där djuren står på rad. Så mycket att se, så många trappor att springa i och så många funderingar! Djuren står oroväckande stilla, tycker Olle. Vad betyder uppstoppad egentligen?

– I den här boken är det mamman som är drivande och vill aktivera barnen. Men det blir ju lätt stökigt med båda barnen hemma så hon tar det säkra före det osäkra och hetsar iväg till museet. Det fina är att Olle kan få skryta lite med sina kunskaper, och Bolle kan få längta efter bullar som vanligt. Jag tror många barnfamiljer kommer känna igen sig i att det är ”vägen som är mödan värd” för att citera Boye, säger Charlotta Lannebo.

Som inspiration till miljöerna i boken står Biologiska museet i Stockholm, som nu är stängt för renovering.

– Jag var där innan de stängde och tog massor av foton. Mycket finns med i boken, djuren, Bruno Liljefors fonder, och inte minst den urknasiga björnfamiljen, där en björnmamma stoppats upp så att hon håller en björnunge i famnen och en i handen på ett väldigt mänskligt sätt. Tänker att de står där som motsatsen till Olle och Bolles familj, lugna och lydigt harmoniska. Jag hoppas verkligen att Biologiska öppnar igen, så att fler barn kan få komma dit och röja runt som Olle och Bolle, berättar Ellen Ekman.

Olle och Bolle på museum bjuder på ett fullspäckat vardagsäventyr!

Pressröster om de tidigare böcker i serien:
"En klass för sig om syskonbråk" /P4
”En bok att läsa massor av gånger!” /BTJ
”Ärligt och roligt och precist om att vara en bit in i syskonskapet.” /Vi Föräldrar

121 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020
121 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår