Fotograf: Anna Wahlgren

Patrik Lundberg får Guldpennan 2020

Journalisten och författaren Patrik Lundberg tilldelas Publicistklubbens Guldpenna 2020.

torsdag 10 december 2020

Motiveringen lyder: ”Med sitt levande eftertänksamma och precisa språk är Patrik Lundberg en sansad röst i den samhällsdebatt som annars ofta består av överdrifter och skrik efter uppmärksamhet.”

– Jag är så överväldigad. Av alla priser som finns för skrivande människor tycker jag att Guldpennan är det finaste. Det handlar om vad hantverket går att koka ned till, hur väl du skriver för läsarna, säger Patrik Lundberg till DN

Patrik Lundberg debuterade 2013 med sin självbiografiska bok Gul utanpå och har sedan dess skrivit flera böcker, senast Fjärilsvägen (Albert Bonniers Förlag). Han är reporter och krönikör på Dagens Nyheter och var vice ordförande i Sveriges Författarförbund 2018–2020. Han har under åren tilldelats flera priser och nominerades nyligen till Begriplighetspriset. 

I januari 2021 kommer hans bok Berättelsen om Sverige: texter om vår demokrati i pocket. 

Om priset:
Publicistklubbens pris Guldpennan instiftades 1974 och utdelas årligen till ”en person som i sin journalistiska yrkesutövning värnar om det svenska språket”.

69 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår