Fotograf: Anna Wahlgren

”Jag menar att demokrati är någonting som skapas varje dag.”

Patrik Lundbergs bok Berättelser om Sverige utkom inför valet 2018 och innehåller tankeväckande och inspirerande texter om vår demokrati. Nu ges den ut i pocket!

torsdag 28 januari 2021

Berättelsen om Sverige tar med läsaren på en resa genom Sverige i dag. Från fotbollsklubbar till flyktingar, från Flashback till skolbibliotek, från feminister till nationalister. Boken gjuter mod i förstagångsväljarna och alla de som inte tror att de kan påverka. Det är läsning för alla, både för de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det.

Vad gör boken aktuell nu?

– Vi är mitt i en mandatperiod. Det är då demokratin sätts på prov. Veckorna före valdagen pratar alla om demokrati och påverkan, men det är nu samtalen spelar större roll. Jag menar att demokrati är någonting som skapas varje dag. Under pandemin är det extra viktigt att vara uppmärksam. Politiker – både lokalt och nationellt – tar många drastiska beslut som kommer att påverka ungas framtid.

Vad har du fått för respons på boken?

– Jag har åkt runt i landet och diskuterat boken med mängder av unga vuxna. De känner att texterna öppnar dörrar, att de kan påverka sina liv mer än vad de tidigare har trott. Inte minst personer som bor på landsbygden och i förorterna. Jag kan inte tänka mig en bättre respons.

Nyligen nominerades du till Begriplighetspriset och belönades med Guldpennan. Vad betyder det för dig?

– Det betyder att jag gör mitt jobb. Det vill säga att jag skriver så att läsarna förstår. Att värna det svenska språket och skriva begripligt är grunden för allt jag gör.

69 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår