Fotograf: Sören Vilks

Väktarinnan nominerad till Norrlands litteraturpris

Åsa Rosens hyllade bok Väktarinnan kan vinna barn- och ungdomsklassen i Norrlands litteraturpris.

tisdag 02 februari 2021

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har tillkännagivit de nominerade till Norrlands litteraturpris 2021, för bästa bok utkommen under 2020. En av de nominerade böckerna är Åsa Roséns bok Väktarinnan som rosats av både kritiker och läsare.

Väktarinnan är den första delen i trilogin Viskornas dal. I boken möter vi Iza och hennes familj som lämnat Stockholm för den lilla byn Kaulinpää i Tornedalen. Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga, men så träffar hon Virva som hon trodde var en låtsaskompis hon hade som liten. Och den sjukt irriterande Varkjaur med det långa trassliga håret och de intensivt guldfärgade ögonen. De är viskor. Med ens är livet som hon känt det med skola och kompisar helt borta. Det handlar om liv och död.

Kristallgrottan, den andra delen i trilogin, släpps i april.  

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr (tidigare Norrländska författarsällskapet/FCNorr), sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn-och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet.
Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap,men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok medtydlig norrländsk koppling. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet som i år är tänkt att äga rum i Kalix.

149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår