Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Tamara Mivelli tilldelas Hjärtans fröjd-priset

Tamara Mivelli är den första att få det nyinstiftade litteraturpriset som delas ut till årets bästa svenska ungdomsroman av region Blekinge.

onsdag 03 mars 2021

Tamara Mivelli romandebuterade för ett år sedan med Jag klyver er ituEn knivskarp berättelse som hyllats av en samstämmig kritikerkör om att försöka hitta sin plats, fastän något hela tiden är i vägen. Om vardagsrasism, familjer i upplösning och att stå och stampa när alla andra rör på sig. 

Juryns motivering:

”I Tamara Mivellis debutroman lär vi i korta scener känna Mary, som vill bli Maryam igen. Under en kort tid i livet följer vi henne, en tid av väntan och sökande. Mary befinner sig mellan ungdomsliv och vuxenvärld, mellan två familjer och mellan två kulturer.
Tamara Mivelli skriver sparsmakat och stilsäkert, med mycket undertext för läsaren att fylla i. Allt känns äkta och ärligt, läsaren bjuds in se en flik av ett liv och en värld. Utan alla spår av listig dramaturgi, fostrande avsikter eller underhållande romantisk komedi. Och ändå är boken lättillgänglig och bjuder på en lustfylld läsupplevelse.
Jag klyver er itu av Tamara Mivelli är en bok som gör världen lite större för en ung läsare, ja också för läsare som inte längre är unga.”

Om priset: 

Hjärtans fröjd-priset instiftades i oktober 2020 av region Blekinge, och ska delas ut årligen för att prisa årets bästa svenska ungdomsroman. Pristagaren utses av en expertjury bestående av bland andra författaren Per Nilsson och en ungdomsbibliotekarie i Blekinge. Priset består av ett vandringspris och en prissumma på 40 000 kronor. Namnet Hjärtans Fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Med Hjärtans Fröjd vann han Rabén & Sjögrens pristävling som bästa kärleksroman 1992.

149 kr Bok - Flexband
Utgiven: januari 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår