Illustration: Matilda Ruta

Faran kommer till förtrollande Strandskogen

Något läskigt är på väg. Alla barn måste hålla sig inne – de får inte ens gå till stubben och köpa chips! Matilda Ruta är tillbaka med den högaktuella Stora faran, den andra boken i bilderboksserien Strandskogen.

fredag 19 mars 2021

”När Stora faran kommer så blir ingenting som vanligt. Det blir fel alltihop”, säger brorsan.
”Allt blir mörkt, alla dör, du blir mos Össakorv!”
”Det tror inte jag för jag tror allt blir bra”, säger Össakorv.

Alla djuren i Strandskogen viskar om den stora faran som ska komma. Hur ser den ut? Har den näbb eller nos? Ingen vet, men till och med de vuxna är rädda och samlar så många nötter de kan. Snart får man inte gå till skolan, inte åka skateboard och inte ens gå till stubben och köpa chips. Brorsan och lillasyster klättrar upp i den högsta tallen för att hålla vakt. Men när faran verkligen kommer, blir det inte alls som de trodde ...

Matilda Ruta ville skriva om corona och hur det är att vara barn i pandemin. Men berättelsen fick egna vingar.

– Det blev en saga om oro, kanske inför kriser, klimat, pandemier eller stora, stora faror i allmänhet. Något jag själv ägnat mycket tid åt, säger hon och fortsätter:

– Hur känns det när till och med ens pappa är rädd? När dom vuxna, som ska ha koll, och försvara en mot alla faror, plötsligt står utan svar? Och vad gör man med en fara när man inte ens vet var den finns, eller på vilket sätt den är farlig?

Efter hyllade Syskonvecka är Matilda Ruta tillbaka med andra boken i bilderboksserien Strandskogen – en serie om familj, relationer och starka känslor. Stora faran är en högaktuell bok om ett yttre och svårbegripligt hot – och om att fortsätta leka ändå.

– När man är barn ligger leken inte långt ifrån verkligheten, säger Matilda Ruta. Ibland är man till och med osäker på vad som är vad. Kanske kan leken vara en trygghet i krisen? Kanske kan ovissheten också vara lugnande? Kanske kan vi lära oss av Össakorv, och leka oss igenom sorg och kriser. Och kanske är både farorna och lösningarna något helt annat än vi först trodde?


Böckerna finns även som ljudböcker, inlästa av författarens sjuåriga dotter Mocki.

Sagt om Syskonvecka:

”Charmig, vital och inkännande vardagsskildring.” Dagens Nyheter

”Hennes naturskildringar är vackra, romantiska med drag av Elsa Beskow.” BTJ

”Övertygande starkt och rörande.” Göteborgs-Posten

133 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2021
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår