Illustratör: Ellen Ekman

Dråpligt om allvetande syskon

Susanne Trydals och Ellen Ekmans nya bilderbok Se upp, Stella! är en varm och humoristisk skildring av syskondynamik och hur tilliten till en älskad storasyster kan ta en långt.

fredag 16 april 2021

Stella är fem år och har världens bästa storasyster. Agnes är cool, och mycket äldre, hon går i skolan till och med. Men när mamma säger att Stella fått hennes ögon blir Agnes avundsjuk och lurar i Stella att hon håller på att bli blind. Den natten kan Stella inte sova och på morgonen efter tänker hon att det är lika bra att börja öva på att vara blind redan nu ...

Se upp, Stella! handlar om syskonrivalitet och syskonkärlek, men även om hur barn kan välja att hantera rädslor de bär på. Barn tar till sig fakta utifrån de erfarenheter de har och deras verklighet är inte alltid samma som den vuxnas. Ibland är det svårt för oss vuxna att förstå hur sant något kan kännas för ett barn när de inte har vår kunskap om livet, säger Susanne Trydal.

Illustratören Ellen Ekman är själv lillasyster och känner igen sig i Stellas totala idoldyrkan av det äldre syskonet.

– Jag föll direkt för Susannes roliga och finurliga manus som på pricken fångar dynamiken mellan en storasyster och lillasyster. Min storebror lurade i mig ett och annat genom åren också, och jag svalde såklart allt med hull och hår, precis som Stella. Det var otroligt kul att teckna Susannes text, där det fanns gott om utrymme att låta bilderna ta fasta på humorn som finns mellan raderna i manuset. När jag var klar kände jag bara att jag ville hänga mer med Stella och hennes värld.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår