Foto: Hugo Thambert

”En rak, välskriven och viktig bok, på riktigt.”

Elaf Alis omtalade bok Vem har sagt något om kärlek?: Att bryta sig fri från hedersförtryck ger en direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Nu hyllas boken av recensenterna. 

måndag 03 maj 2021

I Vem har sagt något om kärlek? skildrar Elaf Ali personligt och gripande hur det är att leva ett hedersstyrt liv i Sverige. Författaren blickar tillbaka på sina egna minnen och uppväxt som präglades av förhållningsregler, förbud och ett dagligt förtryck som utövades av dem som stod henne allra närmast. Boken är också en berättelse om frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg och styrkan att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia. Om hopp och om att bryta sig fri.

”Det här är boken jag önskar fanns när jag växte upp”, skriver Elaf Ali. 

Några pressröster om boken:

Expressens Gunilla Brodrej menar att Elaf Ali skrivit en bok som ”kan bli livsavgörande för många unga.", och fortsätter: "Elaf Alis historia är en hjärtskärande bladvändare, en ”Mitt livs novell” med den skillnaden att det lyckliga slutet handlar om självbestämmanderätt och inte tvåsamhet. Boken är rakt och sammanbitet formulerad. Språket habilt och lättläst, rapsodiskt marscherande framåt.”

”'Vem har sagt något om kärlek?' är nog årets viktigaste bok, den skildrar hedersförtryck inifrån. [...] Jag kan bara önska, och hoppas, att Elaf Ali fortsätter att skriva – hennes röst behövs och inte bara när det gäller hedersförtryck. Helhetsbetyg: 5.” 
Annika Lundeberg, BTJ

”Elaf Ali har skrivit en mycket ambitiös roman som skildrar skammen och rädslans mest intima moment som konsekvens av det tillstånd hon tidigare levde under. Balansgången mellan självutplåning och att upprätthålla sin egen rätt är plågsam, men skrivs fram med en precision som är imponerande.” 
Donia Saleh, Aftonbladet

”Fängslande och viktigt om hedersförtryck [...] Ali skriver rakt och enkelt och det märks att boken är riktad mot en ung publik. Det hindrar inte att en fullvuxen person som undertecknad slukar den i en sittning.”
Ralph Bretzer, Skånska Dagbladet

”En rak, välskriven och viktig bok, på riktigt.”
Rebecka Åhlund, Blekinge Läns Tidning

”Elaf Ali [..] skriver starkt och modigt självbiografiskt om en uppväxt med hedersförtryck och kampen för att göra upp med både sin och föräldrarnas världsbild och historia.”
Kenneth Gysing, Femina


Boken finns även som ljudbok, inläst av författaren, och kommer som e-bok den 18 juni.

Till boken finns dessutom en lärarhandledning som går att ladda ner gratis HÄR

 

149 kr Bok - Flexband
Utgiven: mars 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår