”En bok där sorgen får vara rolig utan att brista i allvar.”

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2021-05-11

Vad är man beredd att göra för att passa in utan att göra för mycket avkall på sig själv? Om det handlar Jenny Jägerfelds bok, Min storslagna död, som nu får strålande recensioner.

Min storslagna död är den efterlängtade fortsättningen på Augustnominerade Mitt storslagna liv. I uppföljaren möter vi återigen Sigge vars liv blivit så mycket bättre sedan flytten från Stockholm. Mormors pensionat, The Royal Grand Golden Hotel Skärblacka, känns som hemma och ingen i skolan är taskig. Ännu bättre blir det när de coola tvillingarna Sixten och Karl-Johan vill ha med Sigge i sitt hip hop-band 6 10 Mushroom, som ska uppträda på skolans julshow. Men ju mer konserten närmar sig, desto mer stressad blir Sigge – tvillingarna verkar nämligen inte särskilt intresserade av att repa eller ens skriva låtar.
Varför är det så svårt att få nya vänner utan att samtidigt svika sin bästa vän? Är priset man får betala för att vara populär att bli någon man egentligen inte är?

Några pressröster om boken: 

”Skrivarglädjen är uppskruvad till max, med språkliga krumsprång och kvicka vändningar i varje kapitel – men orden är ändå bara tapeten som inte alltid kan hindra smärtan från att tränga ut i skarvarna. [...] Som barnboksförfattare är Jenny Jägerfeld definitivt en av Sveriges mest ambitiösa identitetsarkeologer – därtill utan att hennes andra yrkestitel, psykologens, lyser igenom på något irriterande sätt. Jägerfeld har skildrat allt från transidentitet till självmord utan att darra på författarrösten, med en humor som gör motsatsen till att skratta bort det svåra. Den jägerfeldska humorn låter sorgen vara rolig utan att för den skull brista i allvar.”
Martina Montelius, Expressen

”Fortsättningen på Augustprisnominerade 'Mitt storslagna liv' och den är, om möjligt, ännu bättre. [...] Jenny Jägerfeld har en enastående förmåga att kunna växla mellan allvar och humor.”
Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Jägerfelds berättelse levererar textgrafitti. Stora vilda taggar varvas med små, finmejslade bilder.  [...] Det fräcka, det rosiga med sorgkant, det komiska, det oförvägna och föga moraliserande, allt är beroendeframkallande. Samtidigt är det omöjligt att inte engageras när Jägerfeld studsar sanningar och svajar på lina.”
Pia Huss, Dagens Nyheter

”Nej, trovärdiga är de inte alltid, karaktärerna och intrigerna hos Jenny Jägerfeld, men vad är det att stå efter egentligen? Bättre att skratta åt eländet, och det gör jag när Jägerfeld drar upp tempot, som nu i den andra delen om tolvårige Sigge, 'Min storslagna död'.”
Stina Nylén, Göteborgs-Posten

”Jenny Jägerfeld har skapat en härlig, frejdigt berättad historia, händelserik och humoristisk. Min storslagna död är förutom en fin, inkännande skildring av en 12-årings vilsenhet, också en mycket underhållande bok.” 
Staffan Wennerlund, BTJ

Relaterat

Min storslagna död

Om boken

Sigge är tillbaka!

Sedan flytten från Stockholm har Sigges liv blivit så mycket bättre! Mormors pensionat, The Royal Grand Golden Hotel Skärblacka, känns som hemma och ingen i skolan är taskig. Ännu bättre blir det när de coola tvillingarna Sixten och Karl-Johan vill ha med Sigge i sitt hip hop-band 6 10 Mushroom, som ska uppträda på skolans julshow. Men ju mer konserten närmar sig, desto mer stressad blir Sigge - tvillingarna verkar nämligen inte särskilt intresserade av att repa eller ens skriva låtar.
Varför är det så svårt att få nya vänner utan att samtidigt svika sin bästa vän? Är priset man får betala för att vara populär att bli någon man egentligen inte är?

Min storslagna död är den efterlängtade fortsättningen på Augustnominerade Mitt storslagna liv.

Jenny Jägerfeld

Min storslagna död

Relaterade artiklar

Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.