Jujja Wieslander och Emma AdBåge gör bilderbok ihop

Illustration av:

Emma AdBåge

Publicerad:

2021-08-20

Visst är det orättvist att alltid vara minst? Men i När jag var stor och du var liten vänder författaren Jujja Wieslander och Emma AdBåge på begreppen och berättar om när det var precis tvärtom.


– Varför är jag inte med på det där fotot?
– Du fanns inte då.
– Vadå fanns inte?
– Du var inte ens född.
– Men var var jag nånstans då?
– Inte vet jag. Du var väl nån annanstans.


Det är bra att vara minst i familjen. Det finns någon att se upp till, någon som kan hjälpa och som kan förklara när man inte förstår. Men ibland är det orättvist! Hur rolig är en trehjuling jämfört med en stor, blank cykel? Och varför måste man vänta så länge på att få börja skolan?

Upprinnelsen till När jag var stor och du var liten är ett tal som författaren Jujja Wieslander skulle hålla på sin systers 80-årsfirande.

– Jag funderade på ett litet tal till syrrans 80-årskalas. Det blev som alla kalas förra året inställt och kvar blev en lapp i fickan, med orden ”När jag var stor och du var liten”. Det var mitt mantra som jag, den eviga lillasystern, brukade övertyga storasyster om hur det EGENTLIGEN förhöll sig. I boken finns också den pakt min syster och jag har slutit: ”Vi ska inte dö. Aldrig i livet!”.

Jujja Wieslander, mest känd för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan och Emma Adbåge, Augustprisvinnare för sin hyllade Gropen, har tillsammans skapat en bilderbok om två systrar. När jag var stor och du var liten handlar om hur det är att alltid vara minst eller störst och hur det skulle vara om man bytte roller. Om storasyster fick gå och lägga sig först och lillasyster vara uppe sent. Men också om hur underbart det är att få dela vardagen med någon som man älskar.

Relaterat

När jag var stor och du var liten

Om boken

- Varför är jag inte med på det där fotot?
- Du fanns inte då.
- Vadå inte fanns?
- Du var inte född då.
- Jamen, nånstans var jag väl?
- Inte vet jag. Du var väl nån annanstans.

Det är bra att vara minst i familjen. Det finns någon att se upp till, någon som kan hjälpa och någon som kan förklara när man inte förstår. Men ibland är det orättvist! Hur rolig är en trehjuling jämfört med en stor, blank cykel? Och varför måste man vänta så länge på att få börja skolan.

Jujja Wieslander, mest känd för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan och Emma Adbåge, Augustprisvinnare för sin hyllade Gropen, har tillsammans skapat en bilderbok om två systrar. Om hur det är att alltid vara minst eller störst och hur det skulle vara om man bytte roller. Om storasyster fick gå och lägga sig först och lillasyster vara uppe sent.

När jag var stor och du var liten är en rolig skildring av syskonskapets fördelar och nackdelar, om att känna sig orättvist behandlad, men också om hur underbart det är att få dela vardagen med någon som man älskar.

Jujja Wieslander, Emma AdBåge

När jag var stor och du var liten

Relaterade artiklar

”Har man en vän ska man hälsa på den.”

Jujja Wieslanders och Sven Nordqvists radarpar Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år. Den nya bilderboken Mamma Mu blir ledsen är en varm berättelse om vänskap och försoning.